Za dva meseca na mobilnom mamografu pregledano je više od 3.000 Kragujevčanki: Nijedna ne zna da li ima tumor dojke jer rezultate nisu dobile 1Foto: V. G.

Pregledi na mobilnom mamografu u Kragujevcu zvanično su završeni 2. oktobra, posle dva i po meseca. U Kragujevcu je tokom jula, avgusta i septembra pregledano 3.380 žena što je skoro pet puta više nego u svim drugim gradovima u kojima je mobilni mamograf bio postavljen u 2022. godini.

Izgleda da se kod Kragujevčanki, koje dve godine nisu mogle da obave preventivne preglede, jer je ambulanta ATD Doma zdravlja, u kojoj se nalazi mamograf, bila u kovid sistemu, značajno povećala svest o značaju prevencije.

Odziv je zaista bio neočekivano veliki, pa su termini za avgust popunjeni već u prvoj nedelji zakazivanja, zbog čega je i odlučeno da mamograf ostane u Kragujevcu još mesec dana.

Iako su svi prezadovoljni načinom na koji je akcija sprovedena i odazivom žena, senku na ovu akciju bacila je činjenica da rezultati još uvek nisu dostupni.

Ovde, pritom, ne govorimo o zvaničnim javnim podacima kod koliko žena su pronađene određene promene na dojkama, koliko njih će biti upućeno na dalju dijagnostiku i lečenje, već na činjenicu da ni žene koje su bile na pregledu još početkom avgusta nisu dobile rezultate od svojih izabranih lekara ili ginekologa.

Kragujevčanka koja je na pregledu bila u prvoj polovini avgusta kaže da je ove nedelje otišla do ambulante kako bi se raspitala za razultate.

– Na šalteru su mi rekli da će medicinska sestra koja radi sa mojim ginekologom da me pozove kada oni stignu. Kažu da su se tako podelili da svaka sestra obaveštava pacijente ginekologa sa kojim radi, ali da sve ide veoma sporo u Beogradu, jer sve te nalaze čita samo troje radiologa, kaže naša sagovornica.

Ona objašnjava da su joj u ambulanti rekli da su tek stigli nalazi za žene koje su pregledane u julu, pa da uskoro očekuju i za one koje su bile na pregledu početkom avgusta.

Kaže da je ispred nje na šalteru, takođe, bila žena koja se raspitivala o rezultatima, jer su sve nestrpljive, ipak je ozbiljna stvar u pitanju.

U kragujevačkom Domu zdravlja za Danas su, takođe, potvrdili da rezultati nisu stigli i da ih očekuju za mesec dana.

– U okviru akcije Dom zdravlja je trebalo da organizuje prijavljivanje i obezbedi tehničku podršku, tehničare i radiologe koji će obaviti pregled. Zatim su rezultati postali za Beograd i za sada su nam stigli nalazi za prvih 12 dana. Mi smo i na pregledu rekli ženama da rezultati neće biti odmah, tako da ih molim za strpljenje, kaže Danijela Petrović, PR Doma zdravlja u Kragujevcu.

Po njenim rečima, ukoliko nalaz utvrdi određene promene, te žene će odmah biti obaveštene od strane radiologa iz Beograda koji čitaju nalaz, da se ne bi gubilo vreme i one će odmah biti upućene na dalju dijagnostilu i lečenje.

Ukoliko su nalazi uredni, oni će biti prosleđeni Domu zdravlja u Kragujevcu, a odatle distribuirani do izabranih lekara ili ginekologa koje su žene tokom pregleda navele kao kontakt.

– Tokom dana je zakazivano po 40 pregleda, a nekada ih je bilo i više, jer nijedna žena nije vraćena. Akcija je zaista bila uspešna, a odziv toliko veliki jer dve godine nismo mogli da radimo skrining program zbog pandemije, ističe Petrović.

Danas je pokušao iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” da dobije informacije zbog čega nalazi kasne dva meseca, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Ipak, dobili smo ga od našeg najboljeg onkologa prof. dr Vladimira Kovčina. Po njegovim rečima, problem je u nedostatku iskusnih radiologa koji znaju dobro da pročitaju i protumače nalaz mamografije.

– Odlično je ako bi centri u Srbiji dobili mamografe i onda oni naprave snimak i pošalju ga na centralno čitanje, ali tu onda nastaje problem zbog velikog broja nalaza i malog broja radiologa, kaže naš sagovornik.

On objašnjava da u skrinig pregledima možemo da očekujemo oko pet odsto žena kod kojih će biti otkriven ozbiljan problem, pa zato period čekanja na rezultate od mesec, mesec i po dana ne mora, po njegovim rečima, presudno da utiče na ishod lečenja.

– U principu jeste bitno da se krene što pre, ali to su žene koje nisu imale nikakvih problema, niti jasnih znakova da tumor postoji. Kod njih će se tumor ovim pregledom “uloviti” u prvom stadijumu i zato nije od presudnog značaja da sve bude od danas do sutra, pa i taj period čekanja na rezultate ne mora da bude značajan, kaže Kovčin.

Ipak, podseća da je karcinom dojke izlečiv u 99 posto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme, u ranoj fazi. Zbog toga su ovi preventivni pregledi najbolji način da se smanji broj kasno otkrivenih karcinoma i da se pacijent izleči.

Tim stavom su se vodili i u Savetu za zdravlje grada kada su pokrenuli inicijativu da mobilni mamograf dođe u Kragujevac.

Članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordana Damnjanović objašnjava da su joj se obraćale Kragujevčanke koje nisu mogle da urade preventivne preglede zbog pandemije Kovida 19.

– Budući da je jedini mamograf koji je namenjen preventivnim pregledima nalazio u ambulanti koja je bila u kovid sistemu, rađena je samo dijagostika, konzilijarni pregledi, upućivanje na operativne zahvate. Nije bilo mogućnosti za preventivne preglede, tako da je mamograf u pravo vreme došao u naš grad. Pregledane su i žene iz seoskog područja, ali i iz ostalih opština Rače, Knića, Batočine, pa ćak i iz Ćuprije.

Posebno je značajno, po njenim rečima, što su ovim pregledom bile obuhvaćene i žene od 40 godina koje su imale neku pozitivnu porodičnu anamnezu, jer u redovnom skrining programu na mamografske preglede se pozivaju žene od 50 do 69 godina.

Za dva meseca na mobilnom mamografu pregledano je više od 3.000 Kragujevčanki: Nijedna ne zna da li ima tumor dojke jer rezultate nisu dobile 2
Gordana Damnjanović/Foto: V. G.

– Mi smo bili lideri u preventivi 70-tih godina i tome moramo da se vratimo, jer je preventima 80 odsto zdravlja. Ulaganje u preventivu je veliko, ali je isplativost kada govorimo o unapređenju zdravlja zagarantovana, rezultati se vide tek za 10 do 15 godina. Međutim, da bismo mogli kontinuirano da je sprovodimo moramo da imamo edukovan kadar, ali i aparate, koje u ovom trenutku nemamo, kaže Damnjanović.

Svi su svesni da bi da nije bilo pandemije mamograf u Domu zdravlja vršio preglede, ali kaže svesni su i da je on analogni i da je iz 2008. godine, pa je njegov kapacitet 12 do 15 žena dnevno.

Moderni digitalni aparati mogu da obave i po 50 pregleda.

Zbog toga, ističe Damnjanović, cilj je da u sledećoj godini Dom zdravlja dobije novi digitalni aparat.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari