U prošloj godini pirotsko Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija investiralo je 48,5 miliona dinara, sedam i po miliona više od godišnjeg plana investicija. Ove godine za investicije se planira 36 miliona dinara.

– Sve su to isključivo sredstva Vodovoda, jer mi nismo na budžetu opštine. Jedna smo od retkih firmi koja funkcioniše bez budžetskih sredstava i ima novca da investira. U nekim projektima oko seoske kanalizacije delimično učestvuju i meštani sela u kojima se ona gradi. Dakle, sve ono što radimo iz naših je sredstava. Prema nekim informacijama u medijima, od 600 javnih preduzeća u Srbiji, republičkih i lokalnih, samo desetak nisu na budžetu i posluju pozitivno. Nama je drago što se među tih desetak firmi nalazi i naše javno preduzeće. Pri tome mora da se uzme u obzir i podatak da je cena vode u Pirotu jedna od najnižih u Srbiji – kaže direktor Vodovoda Zoran Nikolić.

Nikolić kaže da je jedna od najvažnijih investicija u ovoj godini svakako završetak kanalizacije u selu Poljska Ržana. Dužina mreže u tom prigradskom selu je 14 kilometara, a dosad su urađena dva kilometra.

– Reč je o velikom selu koje je blizu grada. Završili smo kanalizaciju u selu Gradašnica i pri kraju je izgradnja kanalizacije u Krupcu. Grad je 99 odsto pokriven kanalizacijom, a 100 odsto kad je reč o vodosnabdevanju. Počeli smo da gradimo kanalizaciju u najvećim selima, kako bi poboljšali kvalitet života i na selu – kaže Nikolić.

Prošle godine Vodovod je sa nemačkom razvojnom bankom KfW potpisao ugovor, čija je vrednost tri miliona evra. Od toga bi najmanje 30 odsto bila donacija, a ostatak vrlo povoljan kredit.

– Realizacija tog projekta trebalo bi da počne na proleće. Prva faza obuhvata konsultacije i izradu projekata, a negde na jesen raspisivanje tendera i početak rada. Program se sastoji od tri projekta. Prvi je kompletni monitoring sistema vodovoda koji će nam pomoći da ugradnjom mernih uređaja kontrolišemo sistem, da brzo otklanjamo kvarove i smanjimo gubitke u mreži, a kruna svega je kol centar koji će raditi 24 sata. Drugi projekat je rekonstrukcija vodovodne mreže u gradu i zamena azbestnih cevi u dužini od 15 kilometara. U protekle četiri godine sopstvenim sredstvima zamenili smo oko 10 kilometara azbestnih cevi. Od ovih sredstava zamenili bismo ostatak cevi kako bi vodovodna mreža u gradu bila potpuno bez azbestnih cevi. Treći projekat je rekonstrukcija crpne stanice Berilovac, budući da povremeno dolazi do njenog zamućenja i zamućenja vode u jednom delu grada – kaže Nikolić.

Pirotski Vodovod i kanalizacija za ovu je godinu konkurisalo sa tri projekta kod Ministarstva za NIP. Njihova ukupna vrednost je 50 miliona dinara. Reč je o rekonstrukciji vodovodne mreže u gradu, nastavku izgradnje kanalizacije u Poljskoj Ržani i izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Krupcu i selima na takozvanom kružnom putu.

– Nadamo se da će bar jedan od ova tri projekta proći i da ćemo dobiti sredstva iz Ministarstva za NIP – kaže Nikolić.

Niža cena za socijalno ugrožene

Na poslednjoj sednici SO Pirot odbornici su usvojili povećanje cene vode za 20 odsto. Umesto 21 dinara, nova cena vode iznosi oko 25 dinara po metru kubnom. Prvi put smo za socijalno ugrožene stanovnike smanjili dosadašnju cenu vode za 20 odsto. Hteli smo da pomognemo licima koja se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad. Takvih je negde oko 800 domaćinstava. Nekoliko hiljada socijalno ugroženih građana biće obuhvaćeno ovim programom smanjena cena vode za 20 odsto. Hteli smo da pomognemo onima kojima je najteže – kaže Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari