Čak 15 odsto studenata zna koliko treba platiti da bi se položio neki ispit. Akademci tvrde da ispitna kombinacija ili kombinacija na testu košta oko 300 evra. Mito se uglavnom ne nudi direktno profesoru, već posredniku, asistentu ili nekom iz administracije, pokazalo je istraživanje Beogradske otvorene škole, sprovedeno u okviru projekta „Za odgovornije univerzitete u Srbiji“. U istraživanju je učestvovalo 1.800 studenata iz četiri univerzitetska centra – u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Anketa o primanju mita sprovedena je na novosadskom Medicinskom fakultetu, a na pitanje koliki broj studenata nudi poklone, usluge ili novac da bi položili ispit, 40 odsto ispitanih kaže da to čini svaki deseti student i profesor.

– Ipak, trećina studenata ne bi prijavila korupciju. Studenti se uglavnom plaše posledica koje bi snosili ako prijave ovu pojavu, jer smatraju da postoji solidarnost među profesorima u zajedničkoj odbrani od glasina. Četvrtina akademaca mito bi prijavila studentskom parlamentu, trećina šefu katedre, a 15 odsto profesoru u koga imaju poverenja. Najmanji broj anketiranih bi se obratio dekanu ili rektoru, što pokazuje da studenti nemaju poverenje u institucije – naveo je Mihailo Gajić, jedan od koordinatora istraživanja.

Akademci smatraju da kaznena politika prema koruptivnim profesorima treba da bude stroža nego prema studentima koji daju mito. Više od polovine anketiranih smatra da profesorima koji primaju mito treba da dobiju otkaz, petina se zalaže za privremenu suspenziju, a 16 odsto smatra da je adekvatna kazna opomena. S druge strane, 40 odsto studenata misli da je opomena odgovarajuća kazna za kolege koji daju mito, dok samo devet odsto kaže da bi takvi pojedinci trebalo da budu ispisani sa fakulteta.

Deo istraživanja u vezi sa studentskim taksama sproveden na fakultetima Niškog univerziteta potvrđuje praksu koja postoji na većini visokoškolskih ustanova. Naime, čak dve trećine anketiranih tvrdi da su studentske takse na njihovim fakultetima visoke i da fakulteti na taj način nadoknađuju nedostatak sredstava. Studenti kažu da ne znaju šta ulazi u cenu taksi, ali da ih to jako interesuje. Tek petina akademaca je navela da je cenovnik studentskih taksi na njihovim fakultetima jasno istaknut.

Plan integriteta

Radmila Vasić, članica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu, kaže da su svi fakulteti obavezni da do 31. marta naredne godine podnesu Agenciji plan integriteta. „Svaka ustanova treba sama da ispita polazne tačke za korupciju i da predloži mere, takozvani plan integriteta, za sprečavanje ove pojave. Agencija će pratiti sprovođenje plana integriteta“, navela je Vasićeva.

Dodeljene Sakura stipendije

Pet studenata sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Megatrenda dobitnici su ovogodišnje Sakura stipendije koju dodeljuju kompanija Japan Tobako internešenel i Ambasada Japana za najbolje istraživačke radove na temu Japana. Stipendije su vredne po 200.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari