Kakav je epilog glasanja za studentski parlament i šta znači da je „pao“ Pravni fakultet u Beogradu? 1PPravni fakultet u Beogradu Foto: Ljiljana Bukvić

Na jučerašnjim izborima za Studentski parlament Pravnog fakulteta ubedljivom većinom glasova je pobedila lista Studentski pokret, koja će od oktobra voditi novi saziv parlamenta.

Šta se tačno juče dešavalo na izborima za Danas nisu želeli da govore ni iz Studentskog pokreta, ni predstavnici Jedinstvene liste za studente, koja trenutno „drži“ Studentski parlament PF.

Predsednik Studentskog pokreta Matija Grubović je u poruci potvrdio da je, prema konačnim rezultatima, organizacija na čijem je čelu dobila poverenje studenata PF.

Aktuelni predsednik Studentskog parlamenta Aleksa Pešić kazao je da ćemo o svemu biti obavešteni narednih dana.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, na izbore za parlament je izašlo oko 1.000 studenata, a razlika u korist Studentskog pokreta je oko 150 glasova.

Ovakav rezultat tumači se raskidom sa dugogodišnjom praksom da Jedinstvena lista ima dominantnu ulogu u studentskom organizovanju.

O njihovoj sprezi sa aktuelnom vlašću nema dokaza, ali se spekuliše da su pojedini studentski predstavnici imali blisku saradnju sa kolegama u univerzitetskom Studentskom parlamentu za koje se otkrilo da su bili članovi CEROB-a, organizacije u čijim su prostorijama isplaćivane dnevnice za rad u kol centru SNS.

S druge strane, Studentski pokret se povezuje sa pojedinim profesorima koji su opoziciono nastrojen, ali se i o tome za sada samo nezvanično govori.

O ishodu jučerašnjeg glasanja i „padu“ Pravnog fakulteta javnost je saznala iz objava na društvenim mrežama, između ostalog i dvoje studenata Fakulteta političkih nauka, Emilije Milenković i Pavla Cicvarića, inače članova organizacije koja je dobila većinu na izborima za Studentski parlament FPN-a.

„Druga studentska lista ’Studentski pokret’ uspela je da pobedi dosadašnju studentsku vlast na izborima za studentski parlament. Svaka čast saborcima, krenulo nas je lepo“, napisala je u objavi na društvenoj mreži Iks (X) studentkinja Emilija Milenković.

 

Njen kolega Pavle Cicvarić naveo je da je Pravni drugi slobodan fakultet u Srbiji.

 

Podsetimo, u aprilu se na velikom broju beogradskih fakulteta održavaju izbori za studentske parlamente, a biraju se i delegati za studentski parlament Univerziteta u Beogradu (SPUB).

Prema procenama studenata sa kojima smo razgovarali, aktuelna većina u SPUB-u će najverovatnije dobiti podršku akademaca i za naredni mandat, ali s tom razlikom da će rad Parlamenta na nivou Univerziteta biti transparentniji zahvaljujući „opozicionim“ delegatima.

Podsetimo da akademci već mesecima nemaju svog predstavnika na univerzitetskom nivou, jer novi student prorektor i dalje nije izabran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari