Zašto su studenti Beogradskog univerziteta ostali bez svog predstavnika: Izbor studenta prorektora nije na vidiku 1Foto: Nađa Vukajlović/ Danas

Studenti Beogradskog univerziteta od oktobra nemaju svog predstavnika na nivou univerziteta budući da je početkom nove školske godine dotadašnjoj studentkinji prorektorki Ani Grčić istekao mandat.

Nova sednica na kojoj treba da bude utvrđen predlog za novog studenta prorektora još nije zakazana i za sada se ne zna kada bi mogla da se održi.

– Sednicu ćemo zakazati kada se za to stvore uslovi. Veliki broj studentskih predstavnika oseća strah koji su pretpeli zbog nedavnih dešavanja u Rektoratu. Među studentskim predstavnicima je veliki broj mladih kolega koji su ovo prvi put doživeli. Uoči same sednice se pravila atmosfera linča i mi smo se složili da je do daljnjeg odložimo – kaže za Danas Stefan Kovačević, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu (SPUB).

Kako je Danas pisao, ni posle tri pokušaja SPUB nije uspeo da utvrdi predlog za izbor studenta prorektora UB.

Prva sednica sa ovom tačkom dnevnog reda je održana krajem oktobra i na njoj je za kandidata ponovo predložena Ana Grčić, koja je dobila većinu glasova delegata Parlamenta.

Međutim, grupa studenata među kojima je bio i njen protivkandidat Stefan Malbašić, osporila je taj predlog zbog niza proceduralnih propusta, o čemu su obavestili upravu Univerziteta u Beogradu i duge univerzitetske organe.

Kao jednu od primedbi studenti su naveli da je izbor Ane Grčić bio u suprotnosti sa Poslovnikom o radu SPUB –a, koji je menjan na samoj sednici na kojoj se glasalo za predlog za studenta prorektora.

Izmenom tog dokumenta minimalna prosečna ocena u toku studija za kandidata za studenta prorektora je spuštena sa 8,50 na 8,00, kako bi se, tvrde studenti, omogućilo da Grčić prođe.

Glasanje o predlogu kandidata za studenta prorektora je potom ponovljeno na elektronskoj sednici, na šta je takođe bilo primedbi, da bi Savet UB, koji po zakonu bira studenta prorektora, odlučio da se održi nova sednica na kojoj bi u skladu sa propisanom procedurom bio utvrđen predlog na valjan način.

Predsednica Saveta UB Sanja Aleksić Kovačević je ranije za Danas pojasnila da je posle diskusije na samoj sednici odlučeno da se predlog vrati studentima na ponovno izjašnjavanje zbog iznetih primedbi na nepoštovanje procedure.

Ona je ocenila da birati studenta prorektora na elektronskoj sednici nije utemeljeno ni pravno, ni etički, te da je i sama podržala predlog da se predmet vrati studentima na ponovno odlučivanje, u skladu sa preporukom Univerzitetskog ombudsmana Mladena Miloševića.

Zašto su studenti Beogradskog univerziteta ostali bez svog predstavnika: Izbor studenta prorektora nije na vidiku 2
Foto: Lena Stevanović/ Danas

Nova sednica je bila zakazana za 16. januar i uoči početka je otkazana, jer su se posle protesta opozicije ispred zgrade Republičke izborne komisije, u

Rektoratu pojavili aktivisti pokreta „Borba“, među kojima ima i studenata Beogradskog univerziteta.

Oni su kazali da će bojkotovati sednicu ukoliko Grčić bude kandidatkinja, pa je predsedavajući Studentskog parlamenta odlučio da je otkaže.

Aktivisti „Borbe“ su najavili da će pratiti nastavak dešavanja u vezi sa izborom studenta prorektora i da će se, ako naredna sednica SPUB-a bude zatvorena za javnost, okupiti ispred Rektorata.

Upravo iz tog razloga nova sednica Parlamenta se i dalje ne zakazuje, a akademci nemaju svog predstavnika koji je najbliži upravi Univerziteta.

– Nema roka u kome student prorektor mora da bude izabran – kaže Stefan Kovačević.

Na naš komentar da bi izbor mogao da se prolongira unedogled, studentkinja Ana Grčić odgovara: ne bi trebalo da se prolongira, niti bilo ko to želi.

– Ali kada neko utiče na rad Parlamenta, bez obzira da li je reč o političkom uticaju ili aktivizmu, kada pojedinci prolaze kroz linčovanje u medijima, to nije zdrava atmosfera. Ne treba jedni druge da prozivamo po medijima i da se svađamo. Predsednik SPUB-a se trudio da sednicu održi u pomirljivom tonu, ali kada je krenuo na njega linč, postupio je dobro i otkazao je – smatra Grčić, koja ne odustaje od namere da se kandiduje za još jedan mandat.

Stefan Kovačević kaže da se zbog svega što se dešavalo i on i njegova porodica susreću sa brojnim problemima i da doživljava neprijatnosti.

– Kačene su razne stvari o meni u ulici i kraju u kome živim. Prijavio sam nadležnima i nadam se da će utvrditi ko stoji iza toga – ističe Kovačević.

Podele unutar Studentskog parlamenta UB nisu od juče, ali je netrpeljivost između dve struje dostigla vrhunac nakon CINS-ovog saznanja da se novac za rad u kol centru Srpske napredne stranke deli u prostorijama organizacije Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB).

Tada je otkriveno da je više članova SPUB-a, kao i Ana Grčić, imalo funkcije u CEROB-u, što je, iz ugla akademaca iz suprotnog tabora, bio još jedan dokaz o sprezi studentskih predstavnika sa vlašću, što su ovi demantovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari