Za koje prekršaje će se vozačima oduzimati vozila? 1Foto: Beta/MUP Srbije

Tokom 2022. godine u našoj zemlji u 33.225 saobraćajnih nesreća poginuolo je 535 osoba, što je više nego u prethodnom periodu, a povređeno je preko 16.000 ljudi, od čega 3.365 teže.

Istovremeno, od pola miliona zabeleženih prekrašaja prekoračenja brzine na putevima u Srbiji, oko 3.000 je takve prirode da su vozači kažnjeni zbog nasilničke vožnje.

Zbog neprilagođene brzine nastrada je trećina svih poginulih u saobraćaju.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih su u pripremi izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja.

https://www.danas.rs/semafor-boje-crvena-zuta-zelena-svetla-saobracaj/

Prekršioci će biti strože kažnjavani, dolaziće češće i do privremenog oduzimanja vozila, a s obzirom na broj nesreća na pružnim prelazima i tu će doći do promena propisa.

Biće postavljeni dvobojni semafori, koji najavljuju voz, a vozači će morati da se zaustave. Očekuje se da će zakonsku proceduru ove izmene proći u martu.

Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, za nacionalni servis je izjavio da će vozilo biti oduzimano nekom ko je u prethodne dve godine učinio teži prekrašaj, poput nasilničke vožnje i bio kažnjen za to, pa ga onda ponovi.

Da mera privremenog oduzimanja vozila nije dovoljno dobra, smatra Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

„Privremeno oduzimanje vozila, bez obzira na to da li je vozač njegov vlasnik ili ne, do pravosnažnog okončanja sudskog posputka je zaista neophodno. Međutim, ako posebne mere imamo samo do okončanja sudskog posupka, postavlja se pitanje koliko je to svrsishodno. One moraju postojati i nakon okončanja. Državi nije stalo do oduzimanja automobila, njoj je potrebna zaštita ljudskih života“, kaže on.

Dugačka je lista prekrašaja zbog kojih će prema predloženim izmenama Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima vozila biti oduzimana.

To su vožnje pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila u krvi, odbijanje alkotestiranja ili testiranja na opijate, veliko prekoračenje brzine u naselju, u zoni usporenog saobraćaja i posebno u zoni škole.

Dalje, kao težak prekršaj će se smatrati prevoz deteta mlađeg od dvanaest godina na mestu vozača ili nekom nepredviđenom za sedenje, kao što su prtljažnik, instrument-tabla, spoljni delovi vozila…

Automobili će privremeno promeniti vlasnika i za prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta, preticanje kolone vozila preko pune linije, zbog vožnje bez položene ijedne vozačke kategorije, upravljanje vozilom tokom mere zabrane, vožnje nakon oduzimanja vozačke dozvole, zbog nakupljenih kaznenih poena, za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja, te noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu.

Ova kazna će biti primenjivana i za preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu, kao i preticanje ili nepropuštanje kolone ili vozila pod pratnjom.

Ceo tekst pročitajte o štampanom izdanju Pančevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari