Kazne za pešake: Koliko ćete platiti ako pređete ulicu na crveno, van pešačkog ili iznenada 'izletite' na put? 1Foto: Pixabay/angrysibarit

Veliki broj pešaka je nestrpljiv kada treba sačekati zeleno svetlo na semaforu, ili koračati do prvog pešačkog prelaza kako bi prešli ulicu. Osim što tako dovode sebe i druge u opasnost ugrožavajući saobraćaj, rizikuju i da dobiju visoke kazne pa i prekršajnu prijavu.

Pešak ne sme da se kreće i zadržava na kolovozu, kao ni da iznenada stupi na kolovoz, kaže Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima.

S tim u vezi, ukoliko se pešak kreće po kolovozu na putu van naselja, mora da se kreće što bliže levoj ivici kolovoza u smeru kretanja, na način kojim ne ometa ili ne sprečava saobraćaj vozila.

Na putu koji nema trotoar ili drugu površinu namenjenu za kretanje pešaka, pešaci mogu koristiti za kretanje kolovoz u širini najviše do jednog metra, računajući od ivice kolovoza.

Pomenutim zakonom propisane su sankcije za pešake od 3.000 dinara ukoliko pređu preko pešačkog prelaza uz korišćenje mobilnog telefona.

Takođe, kaznu u jednakom iznosu pešaci mogu dobiti ako koriste slušalice na oba uha tokom prelaska na pešačkom.

Najčešći prekršaj pešaka je prelazak ulice van pešačkog prelaza, a kazna za ovakvo postupanje iznosi 5.000 dinara.

Ukoliko pešak prelazi ulicu dok je na semaforu crveno svetlo a vodi dete mlađe od 12 godina, rizikuje da dobije prekršajnu prijavu propraćenu novčanom kaznom od 20.000 do 40.000 dinara.

Kao što je već napomenuto, pešak se ne sme nalaziti na putu na način da ugrožava bezbednost saobraćaja. Ako se nađe kako leži na putu ili se njime tetura, službenik policije ima pravo da ga podvrgne alko testu, a ako pešak odbije da ga uradi, moraće da plati kaznu u iznosu između 20.000 i 40.000 dinara.

Zabrana kretanja za peške važi i za autoput. Naime, ako se lice uoči da se kreće po autoputu, uslediće kazna do 20.000 dinara. Ako pritom pešak vodi dete mlađe od 12 godina, kazna može biti do 30.000.

Kretanje pešaka noću na mestima gde je vidljivost smanjena mora ispratiti određena pravila. Ako se lice kreće kolovozom van naselja, mora biti imati predmet koji odbija svetlost (neon), a ako to nema, kazna je 3.000 dinara. Ako sa sobom vodi dete, onda za dve hiljade više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari