Vrtić u užičkom naselju Pora, čija je gradnja počela pre tri godine i trebalo je da bude završena do kraja 2011. godine, ali je kasnila zbog problema u finansiranju, biće završen do maja naredne godine ukoliko bude novca.

To je rečeno prilikom nedavnog nastavka radova, odnosno početka druge faze izgradnje za koju je angažovano užičko preduzeće Jedinstvo, za koje je lokalna samouprava izdvojila 12,5 miliona dinara.

– Za drugu fazu gradnje bilo je predviđeno 40 miliona iz republičkog budžeta i 30 miliona dinara iz gradskog budžeta. Međutim, rebalansom republičkog budžeta ta suma je ukinuta, pa je grad samostalno započeo nastavak gradnje i izdvojio 12,5 miliona dinara – objasnio je gradonačelnik Saša Milošević.

Marko Bataković, direktor Jedinstva, rekao je da će to preduzeće uspeti da završi radove u roku od 45 dana, kako je to planom predviđeno.

Gradnja tog objekta do sada je koštala oko 44 miliona dinara, od čega je država obezbedila 22,5 miliona, a lokalna samouprava 21,5 miliona dinara. Međutim, za kompletan završetak vrtića potrebno je dodatnih 60 miliona dinara, pa je gradonačelnik rekao da bi se taj novac mogao obezbediti iz gradskog budžeta, ali da će lokalna samouprava ponovo zatražiti finansijsku podršku Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

U budući vrtić, kako je objasnila Lela Kovačević, direktorka Predškolske ustanove Užice, moći će da se upiše oko 120 dece.

– Otvaranjem novog vrtića bićemo u poziciji da broj dece u vaspitnim grupama prilagodimo zakonskim normativima. Uslovi za boravak dece biće bolji, a smanjiće se i lista čekanja – rekla je direktorka. Ona je dodala da je, i pored devet postojećih vrtića, na listi čekanja od 240 do 300 mališana, te da će taj problem biti rešen početkom rada vrtića na Pori, kao i otvaranjem vrtića na Beloj Zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari