Predlog opštinskog budžeta za narednu godinu verovatno je nešto duže pripreman u nadležnom organu lokalne samouprave, ali ga je zato gotovo ekspresno usvojio privremeni organ vlasti.

Od prošle subote, za kada je bila zakazana sednica Privremenog organa opštine, pa odložena i održana 15. decembra radi razmatranja nacrta, a 17. decembra, nakon samo dana javne rasprave, usvojen je predlog budžeta, problematika budžetske potrošnje odagnala je u stranu sve druge probleme i aktuelna pitanja sa kojima se pre i posle ponovljenih lokalnih novembarskih izbora, susreću partijski čelnici DS, SDP, SRS, SPS i SDA, koji su i članovi petočlane opštinske vlasti. Njihova namera da budućem lokalnom parlamentu i novoj vlasti pomognu tako što će im predati gotov i završen posao u vezi raspodele budžetskih sredstava za 2009. godinu rezultirala je odlukom o zajedničkoj kasi u kojoj bi trebalo da se za narednih dvanaest meseci sakupi nešto više od 540.000.000 dinara, što je povećanje od 12,76 odsto u odnosu na tekuću godinu.

Kao i ranijih godina, učešće transfernih sredstava Republike i iz drugih nivoa vlasti u ukupnim budžetskim prihodima je dosta veliko i iznosi više od 270.000.000 dinara (50,03 odsto), a sa ustupljenim poreskim prihodima (27,21 odsto) to čini više od 77 odsto novca koji bi trebalo da se sakupi u budžetu opštine. Za plate 76 zaposlenih u Opštinskoj upravi u 2009. godine planirano je skoro 41 milion dinara. Rad SO sa ličnim primanjima zaposlenih činovnika, naknadama odbornicima i članovima skupštinskih odbora poreske obveznike košta deset miliona i tri stotine hiljada dinara. U tekuću budžetsku rezervu izdvojeno je 23 miliona dinara. Ovoliki iznos para za ove namene obrazložen je činjenicom da je još nepoznato koliko će sredstava biti potrebno za plate funkcionera koji budu izabrani posle konstituisanja organa lokalne vlasti.

Osnovnom i srednjem obrazovanju, u kojem se nalazi osam osmogodišnjih i tri srednjoškolske ustanove, samo za finansiranje materijalnih troškova biće na raspolaganju 86 miliona, a oblasti kulture skoro 37 miliona dinara. Korisnici socijalne zaštite u narednoj godini iz opštinskog budžeta dobiće 35 miliona, a za kapitalna ulaganja u razvoj lokalne zajednice opredeljeno je 86 miliona dinara, a preko Direkcije za izgradnju još 55 miliona dinara. Za potrebe održavanja gradske komunalne higijene iz opštinskog budžeta u sledećoj godini biće izdvojeno 27 miliona, razvoj turizma oko šest miliona, milion više za poljoprivredu, a za rad 24 sportska kluba u opštini 14 miliona i 700 hiljada dinara. Članovi Privremenog organa opštine Prijepolje nakon što su prekjuče doneli odluku o budžetskoj potrošnji u narednoj godini izrazili su zadovoljstvo što je završen posao na najvažnijem planskom ekonomskom dokumentu u lokalnoj samoupravi koji omogućava budućoj opštinskoj vlasti „mirniji“ rad bar u pogledu raspodele para poreskih obveznika. 

 

Još nema dogovora o vlasti

Na najavljenoj konstitutivnoj sednici SO Prijepolje u ponedeljak, 22. decembar, verovatno će samo biti verifikovani mandati odbornika izabranih na vanrednim lokalnim izborima u novembru. Da neće biti u ponedeljak konstituisan lokalna vlast, potvrđuju i reči Dobra Lazarevića i Nedžada Turkovića, predsednika opštinskih odbora Demokratske stranke i Sandžačke demokratske partije, izgovorene prekjuče u susretu sa novinarima, da će sednica trajati samo nekoliko minuta kako bi se verifikovali odbornički mandati, indirektno napominjući da još nema dogovora o formiranju vladajuće skupštinske većine. Nezvanično se u lokalnim političkim krugovima saznaje da je dogovaranje između SDP, SNS i Koalicije DS i SPS, koje ukupno imaju većinu od 37 odborničkih mesta, „zapelo“ na pitanju izbora čelnih ljudi u opštini, što je još jedna potvrda činjenice da će se buduća vlast u Prijepolju formirati u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari