Za neopravdano izostajanje puna cena vrtića 1Foto: Beoinfo (arhiva)

Za neopravdano izostajanje deteta iz vrtića roditelji će ubuduće plaćati punu cenu, umesto 50 odsto za dane kada dete nije bilo prisutno, predviđeno je novim Pravilnikom o merama za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, koji je donelo Ministarstvo prosvete.

Međutim, dan u obdaništu i dalje će koštati 50 odsto manje u slučaju da dete izostaje zbog bolesti, što se pravda uz potvrdu pedijatra.

Takođe, polovina cene će se obračunavati u vreme kada roditelji koriste godišnji odmor, ali je novina to što predškolskoj ustanovi moraju da donesu kopiju rešenja ili potvrdu o korišćenju godišnjeg odmora koju izdaje poslodavac.

Mogućnost da dete ne dođe u vrtić iz nekih drugih razloga, a da taj dan bude obračunat uz pomenuti popust takođe postoji, s tim što se ovakvo izostajanje mora opravdati pismenom izjavom roditelja, a može da se iskoristi naviše 10 radnih dana u toku radne godine.

Pritom se ne misli na 10 dana u kontinuitetu, već na ukupno 10 dana u toku godine, razjašnjavaju za naš list nadležni.

„Svi ostali slučajevi izostanka se smatraju neopravdanim i naplaćuju se 100 odsto“, piše u obaveštenju koje su dobili roditelji u jednoj prestoničkoj predškolskoj stanovi, uz napomenu da se dokazi o izostajanju deteta koji su osnov za umanjenu cenu računa, dostavljaju vaspitačima do 28. u mesecu.

– Mi smo se izborili da se umanjena cena za 50 odsto plaća i ako roditelj zbog aktuelne epidemiološke situacije odluči da ne dovodi dete u obdanište do prestanka važenja preporučenih mera koje ustanova sprovodi radi sprečavanja širenja zaraze. Međutim, strahujemo da će se zbog novih pravila dolaznost povećati, čime će se grupe u koje su upisana deca preko normativa, dodatno opteretiti. Jer roditelji neće tako olako plaćati punu cenu, a da ne dovode decu – kaže za Danas Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Zaposleni u predškolskim ustanovama smatraju da nova pravila neće dovesti do povećanja broja mesta u državnim predškolskim ustanovama, ali veruju da su ona doneta kako bi se sprečila pojava takozvanog „čuvanja mesta“.

Dešava se, objašnjavaju, da roditelj upiše dete u vrtić i da ga ne dovodi, a plaća tek polovinu mesečnog računa, s obzirom da je u prethodnom pravilniku bilo propisano da za dane odsustva deteta korisnik plaća 50 odsto cene.

S druge strane, Suzana Lazarević, iz sindikata „Nezavisnost“, kaže za Danas da su i do sada vaspitači bili obavezni da pozovu porodicu i pitaju za razlog dužeg odsustvovanja deteta i da su roditelji bili dužni da taj izostanak pravdaju, jer u suprotnom dete gubi pravo na vrtić.

Ona smatra da će novi pravilnik olakšati komunikaciju predškolske ustanove i roditelja, jer će vaspitači sada imati dokument na koji mogu da se pozovu, a u kome je jasno propisano kada se plaća umanjena cena boravka u obdaništu.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da „na osnovu uvida u stanje u praksi, predviđena rešenja u Pravilniku treba da doprinesu racionalnom i celishodnom obezbeđivanju neophodnih materijalnih uslova za ostvarivanje delatnosti predškolskih ustanova“.

Kada se vrtić ne naplaćuje?

Pravilnik predviđa da se odustvo deteta iz vrtića ne naplaćuj u slučaju više sile, radnog ili vanrednog stanja ili drugih vanrednih okolnosti; ako se radi sanacija ili rekonstrukcija objekta, a pritom ustanova ne obezbedi boravak u drugom objektu prilagođenom za boravak dece predškolskog uzrasta, kao i u slučaju epidemije kada je nadležni organ naložio rad u ograničenom kapacitetu ili da dete bude u samoizolaciji zbog procene rizika od širenja zaraze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari