Za obnovu fasada stambenih i poslovnih zgrada u Užicu deset miliona dinara 1Užice/Foto: N. Kovačević

I ove godine, iz užičkog budžeta, izdvojen je novac za obnovu oronulih fasada stambenih i stambeno-poslovnih zgrada.

Konkurs je raspisan i prijave su do 2. avgusta, a o tome koje fasade će se obnoviti i koliko će biti učešće Grada, odlučiće komisija na osnovu kriterijuma iz odluke Skupštine grada.

Obnova fasada, kako je navedeno u konkursu, obuhvata obavezno postavljanje termičke izolacije fasadnih zidova, ukoliko uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo nije drugačije definisano.

Pravo učešća na konkursu imaju stambene i stambeno-poslovne zgrade, koje su namenjene za stanovanje i koje imaju najmanje pet stanova.

To pravo imaju i zgrade u okviru prostorno kulturno-istorijskih celina, koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, za koje se moraju pribaviti uslovi za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na fasadi.

Učešće Grada u sufinansiranju radova na tim zgradama je 80 odsto troškova.

Za ostale objekte, u zavisnosti od zona u kojima se nalaze, kao i od toga da li su u pitanju ulične, dvoriše ili ostale vrste fasada, učešće Grada je od 10 do 50 odsto.

Nataša Milović Stefanović, predsednica Komisije za obnovu fasada stambenih zgrada, rekla je za Danas da je za te namene iz budžeta „izdvojeno 10 miliona dinara, što je tri miliona dinara više, nego prošle godine“.

„Čim je konkurs objavljen, javljali su se vlasnici individualnih objekata, ali ovaj konkurs je samo za stambene i stambeno-poslovne zgrade. Konkurs za individulane objekte biće naknadno raspisan“, pojasnila je za Danas predsednica te komisije.

Ona je podsetila na to da je prošle godine obnovljena fasada zgrade iznad bioskopa, koja je deo jedinstvene arhitektosnke celine Trga partizana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari