Osnovna škola „Svetozar Marković“ u Rekovcu sagrađena je pre 45 godina i do danas nije promenjena čak ni drvena stolarija. Škola je u lošem stanju, posebno prozori, koji su se posle dugogodišnje upotrebe iskrivili i ne mogu da se zatvore, kaže za Danas Zorica Nikolić, zamenica predsednika opštine Rekovac. Ona ističe da su prozorska okna istrulela i da malo jačim pritiskom mogu da se otvore sa spoljašnje strane.


U okviru matične OŠ „Svetozar Marković“ nalaze se dve škole od prvog do osmog razreda i devet četvororazrednih. Nastava se u matičnoj školi izvodi u dve smene i to tako što učenici od petog do osmog razreda na časove idu pre podne, a đaci od prvog do četvrtog po podne. Za učenike nižih razreda postoji produženi boravak.

Zorica Nikolić ističe da bi se zamenom stolarije, osim lepšeg izgleda, znatno uštedelo prilikom grejanja, a povećala bi se i bezbednost škole.

Ona ističe da iako su već na više adresa slali projekte za zamenu stolarije, ni na jedan zahtev nije pozitivno odgovoreno.

– Projekte za zamenu stolarije slali smo više puta Ministarstvu prosvete, Ministarstvu za NIP, kao i ambasadi Japana. Svi projekti su poslati sa pratećom dokumentacijom. Međutim, ni na jedan zahtev nije pozitivno odgovoreno, a stanje u školi se pogoršava – napominje Nikolićeva. Ona dodaje da je i ove godine poslata konkursna dokumentacija ministarstvima.

Snežana Stojanović, direktorka OŠ „Svetozar Marković“, kaže za naš list da je, prema građevinskom projektu, za rekonstrukciju škole potrebno 16 miliona dinara.

– Uračunata je kompletna zamena prozora i vrata, kao i krečenje i postavljanje izolacije i fasade. Vrata na učionicama su u veoma lošem stanju i njihova popravka više nije moguća – ističe Stojanovićeva. Ona dodaje da bi se zamenom stolarije utrošak toplotne energije smanjio za oko 30 odsto.

Otvaranje nove sportske hale

Na prostoru od 1.900 metara kvadratnih, u OŠ „Svetozar Marković“ danas će biti svečano otvorena nova sportska hala. Hala će za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja biti namenjena učenicima ove škole, kao i đacima srednje Poljoprivredno-veterinarske škole i OŠ „Dušan Petrović“. Otvaranju će prisustvovati ministar prosvete Žarko Obradović, kao i predstavnici Ministarstva prosvete. Zorica Nikolić, zamenica predsednika opštine Rekovac, ističe da će hala sa svim svojim pratećim objektima biti korišćena i za organizacije različitih sportskih i kulturnih manifestacija. Investitor projekta je Ministarstvo prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari