Izbori za predsednika i funkcionere u 84 opštine Makedonije juče su protekli bez incidenata i uz manje uočene nepravilnosti, javili su kasno sinoćelektronski mediji u Skoplju. „Izbori su održani u dobroj atmosferi bez incidenata i značajnih neregularnosti“, izjavio je predsednik Državne izborne komisije Aleksandar Novkovski nakon zatvaranja biračkih mesta.

U izjavi za Danas, urednik nezavisne Novinske agencije Makfaks Risto Popovski, potvrdio je ovu ocenu navodeći da „ponavljanje glasanja na biračkim mestima u delovima države gde to nije bilo moguće zbog vremenskih neprilika neće bitno uticati na konačan ishod glasanja“. Ukupan broj birča koji juče nisu glasali u mestima koja su bila blokirana vremenskim neprilikama, na 134 biračka mesta iznosi 12.556 birača. Kasno sinoćbilo je jedino izvesno da će građani Makedonije glasati u drugom krugu za novog, četvrtog po redu šefa države. Na lokalnim izborima prema kasno sinoćsaopštenim podacima u Skoplju od strane partijskih štabova vladajući VMRO – DPMNE, osvojio je vlast u 16, a opozicioni Socijal-demokratski savez Makedonije (DSM) u šest opština. Albanski izvori novinaru Danas potvrdili su pobedu u dve gradske opštine.

– Prema nezvaničnim podacima kojima raspolažemo pored Đorđa Ivanova, kao predsedničkog kandidata vladajuće VMRO-DMPNE, u drugi krug izbora za predsednika mogli bi da se nađu i Ljubomir Frčkovski, kandidat opozicionog bloka SDSM i NSDP, koji vode mrtvu trku – rekao je za Danas Popovski.

Međunarodni posmatrači u Skoplju, iako nisu tumačili nedostatke izbornog procesa, za jučerašnje izbore u Makedoniji kažu da su održani „u skladu sa demokratskim pravilima“. Domaća nevladina organizacija MOST , koja je zajedno sa predstavnicima OEBS i drugih organizacija nadgledala izbore, navela je samo „uočene proceduralne probleme“. Ambasador Evropske unije u Skoplju Ervan Fuere, tokom jučerašnjeg dana obišao je više glasačkih mesta na području opštine Kičevo i Gostivar, uz ocenu da „izbori prolaze u dobroj atmosferi uprkos lošem vremenu“.

– Izbori su održani u dobroj atmosferi bez incidenata i značajnih neregularnosti – izjavio je predsednik Izborne komisije Aleksandar Novkovski po zatvaranju biračkih mesta u 19 časova po lokalnom vremenu. Američki ambasador u Skoplju, Filip Riker, izrazio je zadovoljstvo tokom glasanja pošto nije bilo izveštaja o nasilju i sukobima između pristalica dveju usprotivljenjih albanskih stranaka koji su obeležili parlamentarne izbore u junu prošle godine.

„Makedonija je organizovala poštene i demokratske izbore i napravila je korak napred u evropskoj i evroatlantskoj integraciji“, rekao je šef izbornog štaba vladajućeg bloka VMRO – DPMNE, Ilija Dimoski. Predstavnici opozicije imali su primedbe na tok glasanja, ali domaćim i stranim novinarima nisu izneli „suštinske probleme“. Ocena je domaće i strane javnosti da je Makedonija na jučerašnjim izborima „pokazla spremnost“ da „nadvisi aktuelnu političku nekonzistentnost u odnosu makedonskih i albanskih političkih partija“. Za evropsku diplomatiju najvažnije je bilo da izbori prođu bez incidenata i nepravilnosti u odnosu na prošlogodišnje majske kada je bilo i oružanih sukoba između državnih snaga bezbednosti i Makedonaca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari