Stečajni dužnik Agroruma trebalo je da bude prodan na nadmetanju zakazanom za 4. novembar, ali stvar nije uspela jer u roku, koji je bio određen oglasom o javnoj prodaji, nijedan potencijalni kupac nije uplatio depozit, a otkup prodajne dokumentacije izvršila su samo dva potencijalna kupca.

Tako će ovo poljoprivredno preduzeće ponovu dobiti šansu na javnom nadmetanju koje je zakazano za 18. decembar.

– Početna cena na ovom nadmetanju umanjena je za 10,6 odsto u odnosu na prethodnu i iznosi 1,1 milijardu dinara. Krajnji rok za otkup prodajne dokumentacije po ovom oglasu je 11. decembar, dok do 15. decembra potencijalni kupci koji otkupe dokumentaciju, a žele da učestvuju u nadmetanju dužni su da uplate depozit u visini od 492.298 dinara, ili da predaju neopozivu bankarsku garanciju naplativu na prvi poziv – objašnjava PR Trgovinskog suda u Sremskoj Mitrovici sudija Dragica Gačić-Petković.

Devedesetih godina u Agrorumi je radilo čak dve hiljade stalno zaposlenih i po 1.500 sezonaca, kupovala se zemlja svake godine po 300 jutara… Po rečima jednog od bivših direktora Agrorume Momira Miloševića, ovo je najbolja zemlja u Evropi, 70 odsto te zemlje ima četiri procenta humusa. Cena od milijardu dinara je po njegovom uverenju bagatelna, jer u organizovanoj proizvodnji to može biti dohodak u jednoj godini.

Dok priča o Agrorumi iz prošlih vremena pomalo liči na bajku, sadašnjost je puna oštrih kontrasta. Većnekoliko godina u zakupu plantaže, ribnjaka i još nekoliko segmenata ovog giganta je jedan poznati sremskomitrovački poljoprivrednik, koji se prema tvrdnjama dobro obaveštenih pojavljuje i kao potencijalni kupac. Uz njega, zainteresovan je, tvrde upućeni, i jedan rumski biznismen, a odnedavno u sremskoj javnosti kao potencijalni kupac figurira i kontroverzni biznismen iz Beograd Andrija Drašković. Da li su Sremci to zaključili po činjenici da je on kupio zemlju u Pavlovcima koji su s druge strane jezera i da tamo pravi velelepnu vilu, ili on zaista figurira kao najjači potencijalni kupac, videće se 18. decembra.

Ogromna imovina firme

Imovina ovog preduzeća je velika i čini je pored fabrike za preradu voća i povrća, fabrike stočne hrane, klanice, silosa i sušare i dva mlina, a preduzeće poseduje i poljoprivredno zemljište, zapravo 1.350 hektara plodne oranice, 50 hektara voćnjaka, deo veštačkog jezera, zalivni sistem, ekonomije „Fišer“, „Srem“ i „1.maj“, plantažu „Borkovac“, pet farmi, voćnjake, poslovni prostor u Rumi i stambeni prostor „Zemalko“, zapravo tridesetak neotkupljenih stanova ukupne površine preko hiljadu hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari