Za suzbijanje komaraca i krpelja Zrenjanin traži privatnog partnera 1privatna arhiva

U senci odluke da se sanacija i rekultivacija gradske deponije u Zrenjaninu poveri privatnom partneru, neopaženo je prošla skupštinska odluka o još jednom javno-privatnom partnerstvu, u oblasti zoohigijene.

Tako će, kada bude okončna zakonska procedura, Zrenjanin u narednih pet godina ima privatnog partnera koji će biti zadužen za dezinfekciju, dezinskeciju, deratizaciju i uništavanje ambrozije i emerznih korova.

Za taj posao na period od pet godina, kroz ugovor o javno-privatnom partnerstvu, bez elemenata koncesije, grad namerava da izdvoji 280.175.228 dinara.

U obrazloženju odluke, za koju su glasali odbornici skupštine, kao glavni razlog da se usluga zoohigijene poveri privatnom partneru piše da biranje preduzeća, koje će ove poslove obavljati, kroz javni tender, grad ulazi u rizik da usluga ne bude obezbeđena ili ne bude obezbeđena blagovremeno.

Drugi razlog je da se dugoročnijom saradnjom sa onim partnerom koji ispunjava uslove i poseduje potrebne savremene kapacitete za obavljanje delatnosti, stvara osnov za daleko kvalitetnije izvršavanje poslova iz oblasti zoohigijene.

Ali, najvažniji razlog zašto su se gradske vlasti opredelile za privatnog partnera jeste cena.

Prema mišljenju stručne komisije, za usluge zoohigijene može se ili formirati novo javno preduzeće ili angažovati privatni  partner.

Istina, može se poveriti delatnost i već postojećem komunalnom preduzeću, ali na snazi je zabrana zapošljavanja a treba dodati i visoke troškove nabavke opreme i izgradnje objekata.

Ovo sve važi i za osnivanje novog komunalnog preduzeća, a poslovi su sezonski, od aprila do oktobra, pa nije celishodno i ekonomski opravdano osnovati javno preduzeće čija bi osnovna delatnost bila dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija.

Da bi sve to potkrepila i brojkama, komisija je napravila troškovnik formiranja novog preduzeća za šta bi se za pet godina iz budžeta potrošilo 680.605.304 dinara.

Privatnom partneru za ove poslove opredeljeno je nešto više od 280 miliona.

Odbornici su dali zeleno svetlo za još jedan ugovor o javno-privatnom partnerstvu. Sada to treba da učini i republička komisija a onda sledi raspisivanje javnog poziva za izbor najpovoljnijeg partnera.

Zrenjanin od pre tri godine ima privatnog partnera za farmaceutsku delatnost i njemu su poverene sve takozvane državne apoteke na period od 15 godina.

Od komunalnih usluga privatni partneri prečišćavaće otpadnu vodu, sanirati deponiju i urediti odlaganje smeća i po svemu sudeći, rešavati problem ispravne pijaće vode.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari