Za uklanjanje divljih deponija u Užicu izdvojeno 2,6 miliona dinara 1Foto: Grad Užice

Četiri velike i nelegalne deponije na području Užica trebao bi da budu uklonjene do polovine septembra ove godine, a novac za to su obezbedili Ministarstvo zaštite životne sredine i Grad Užice.

To je predviđeno ugovorom o sufinansiranju projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i sprečavanja nelegalnog deponovanja otpada u 2023. godini.

Ugovor, vredan 2,6 miliona dinara, potpisali su u Beogradu, kako je navedeno na sajtu Grada, Miodrag Petković, član Gradskog veća Užica i Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine.

Njime je predviđeno da Ministarstvo učestvuje sa 1,5 miliona, a Grad će obezbediti dodatni iznos od 1,1 milion dinara.

Navedeno je da će biti uklonjene nelegalne deponije sa lokacija Pustopolje, Gornja Ćebovina, Oskoruša i Studeni do u Staparima. Na tim  deponijama se nalazi oko 74 tone otpada.

Sredstva za tu namenu, na osnovu konkursa Ministarstva, dobilo je 30 lokalnih samouorava, u kojima će biti ukloneno 170 takvih deponija, a među njima su i opštine Nova Varoš, Arilje i Prijepolje.

„U prethodne dve godine, uklonjeno je 730 divljih deponija od oko 3.500, koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji“, rekla je ministarka Irena Vujović i navela da će ta akcija trajati do 15 seprembra.

Kamere za nadzor

Ministarka je pozvala lokalne samouprave, koje su dobile sredstava na konkursu, da se prijave tom Ministarstvu kako bi dobile kamere za nadzor i poručila da je „veoma važno da se spreči ponovno nastajanje nelegalnih smetlišta na očišćenim lokacijama“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari