Za ukrašavanje Beograda 1,7 miliona evra istoj firmi 1Foto: Miroslav Dragojević

Grad Beograd će za novogodišnju rasvetu u predstojećoj sezoni izdvojiti još 213 miliona dinara sa PDV-om, a ovaj novac pripašće ponovo firmi „Keep light“, zahvaljujući uslovima tendera koje je samo ona mogla da ispuni.

Za još više sjaja u novogodišnjoj noći, JKP „Javno osvetljenje“ je sprovelo dve javne nabavke – jednu za kupovinu nove svečane rasvete vredne 169.945.000 dinara bez PDV-a, po ugovoru zaključenom sa firmom „Keep light“, a drugu za popravku postojeće rasvete, za šta će isplatiti još 17.490.880 dinara bez PDV-a, takođe firmi „Keep light“.

U konkursnoj dokumentaciji tendera za nove blještave ukrase, lančiće i figure, „Javno osvetljenje“ ponovo je postavilo vrlo specifične kriterijume koje, i pored brojnih zamerki drugih zainteresovanih ponuđača, nije promenilo u dovoljnoj meri da bi iko osim firme „Keep light“ mogao da ih zadovolji. Ti kriterijumi podrazumevaju samo jednu vrstu materijala od koga ukrasi mogu biti napravljeni, jasno iscrtan dizajn proizvoda, ali i odredbe koje se odnose na poslovne kapacitete ponuđača kao što je precizirana veličina poslovnog prostora koji koristi, uz određeni broj i karakteristike vozila koje firma mora da poseduje.

Sve ove uslove ispunjava jedino firma „Keep light“, i tako već godinama, i pored pokušaja preduzetnika iz sličnih delatnosti, koji uvoze ili sami proizvode ukrase, da se probiju na tržište novogodišnje rasvete.

Za zainteresovane strane koje su uputile pitanja, sporno je bilo to što se traže ukrasi isključivo od aluminijuma, uz argumente da postoje i drugi materijali od kojih ova dekoracija može biti napravljena tako da ispunjava sve bezbednosne i estetske kriterijume. Odgovor komisije za ovu javnu nabavku bio je da su se odlučili za aluminijum „isključivo iz bezbednosnih razloga“ ali i da legure ovog materijala koristi većina „renomiranih svetskih proizvođača“.

I što se estetike ukrasa tiče, uslovi tendera ne ostavljaju mogućnost za varijacije i raznovrsniju ponudu, jer je u konkursu dat šematski prikaz dizajna koji je ovaj put „Javno osvetljenje“ samo izradilo, za razliku od prošlogodišnjeg tendera kada su samo preuzete fotografije iz kataloga firme Fotodiastasi, čiji je jedini uvoznik na teritoriji Srbije upravo „Keep light“.

Međutim, da li je „Javno osvetljenje“ samo osmislilo ove ukrase ili su opet naručeni po ugledu na ponudu nekog proizvođača, ne znamo jer na to pitanje od njih nismo dobili odgovor. Nismo dobili odgovor ni na pitanje zašto je bilo potrebno izdvojiti više od 17 miliona dinara za reparaciju novogodišnje rasvete kada je velika količina nove rasvete nabavljena tek prošle godine. Popravku rasvete obavljaće firma „Keep light“ kao jedina koja je i konkurisala za taj posao.

I pored brojnih zamerki šire javnosti zbog „rasipanja“ novca za novogodišnje ukrase, ali i ukazivanja na diskriminatorne uslove prošlogodišnjeg tendera za prazničnu rasvetu, izdvajanjem još 1,7 miliona evra ispunjava se obećanje gradonačelnika Siniše Malog iz februara ove godine da će „gradske vlasti kupovati još rasvete za novogodišnje praznike, bez obzira šta o tome kažu drugi“.

Time je iznos novca koji je iz džepa građana dat za novogodišnje ukrase samo u prethodne dve godine narastao na cifru od skoro 3,5 miliona evra, odnosno sumu koja je mogla da finansira rad narodnih kuhinja na teritoriji Grada za oko šest meseci, ili omogući izgradnju čak šest novih vrtića.

Tender za istu firmu i prošle godine

Novogodišnju rasvetu vrednu 150 miliona dinara, Beograd je prošle godine kupio od firme „Keep light“ na tenderu čiji su uslovi bili takvi da je samo ova firma mogla da ih ispuni, pisao je portal Pištaljka. Tada su traženi ukrasi identični onima sa fotografija iz kataloga grčke firme „Fotodiastasi“, čiji je jedini distributer u Srbiji upravo „Keep Light“, koja je i dobila ovaj posao. Firma „Keep light“ je pored toga prošle godine putem tendera na kome je bila jedini ponuđač, prodala Gradu rasvetu vrednu 46,7 miliona dinara, a takođe je 2015. godine za novogodišnje osvetljenje od Grada dobila 57,03 miliona dinara.

Odbačena krivična prijava zbog prošlogodišnjeg tendera

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ podnela je u februaru ove godine krivične prijave zbog zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom novogodišnje rasvete protiv gradonačelnika Siniše Malog, Aleksandra Cincar-Poposkog, direktora JP „Javno osvetljenje“, direktora firme „Keep light“ Radovana Đumića i članova tenderske komisije. Ipak, tužilaštvo je ovu prijavu odbacio iako su iz Inicijative tvrdili da je „sklopljen nezakonit i štetan dogovor čija je svrha bila nameštanje tendera za javnu nabavku sredstava za novogodišnju rasvetu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.