Majdanpek: Maturski ispit iz humanosti 1Foto: Privatna srhiva

Kao neko nepisano pravilo, na kraju školovanja maturanti se sa svojim razrednim starešinom rastaju uz poklon koji treba da ga podseća na njih. Da pravilo može da ima izuzetak pokazali su maturanti majdanpečke Tehničke škole, odeljenje M41, koje je umesto kupovine poklona svom razrednom starešini, novac uplatilo u humanitarne svrhe za lečenje dvojice dečaka.

Njih 26, dvadeset momaka i šest devojaka je četiri godine učilo za mašinske tehničare motornih vozila. Po sopstvenom priznanju nisu bili “ni malo lako odeljenje” ali je njihov razredni starešina uspeo da se izbori sa njima, a kada je to bilo potrebno, i za njih.

Približavala se matura, završetak školovanja, razmišljalo se o maturskoj večeri i svemu što uz to ide, ali i o poklonu jer tradicija je da se razrednom ostavi nešto za spomen na generaciju.

Razmišljanja maturanata iz M41 šta bi to moglo da bude  prekinuo je sam razredni  predloživši da  umesto za poklon njemu, novac uplate u humanitarne svrhe, ispričala nam je maturantkinja, Karolina Abdulić.

Majdanpek: Maturski ispit iz humanosti 2
Foto: Privatna arhiva

-Rekao nam je na jednom času da zna da ćemo se spremiti da mu kupimo poklon jer to tako ide, ali nam je predložio da ove godine nešto promenimo jer bi voleo da taj novac uplatimo u humanitarne svrhe- priseća se Karolina.

Ideju su odmah prihvatili, samo je trebalo odlučiti kako je praktično realizovati. Pri tom nisu odustajali od namere da se svom razrednom na neki način oduže za sve što je tokom srednjoškolskog školovanja učinio za njih.

Bez obzira što su tokom školovanja ponekad imali nesuglasice,  oko ovog ozbiljnog pitanja svi bili složni – ispuniće želju razrednom.

Neće prikupljati novac i nakon uplate, uplatnicu odneti razrednom, jer kako objašnjava Karolina “na uplatnici se vidi tačan iznos svote novca, a to nema potrebe da se vidi i zna, jer je mnogo bitniji gest” i zato su izabrali opciju SMS poruke.

Jedan veliki odmor i razgovor budućih mašinskih tehničara za mašinska vozila doneo je rešenje i druge nedoumice – neće biti poklon, već nagrada za razrednog.

Bili su tajnoviti do proslave mature. Na maturskoj večeri, u svečanoj atmosferi, Karolina je javno pozvala sve maturante i sve prisutne da slanjem SMS poruke pomognu onima kojima je pomoć za lečenje potrebna.

-Pozvala sam sve koji to žele, a posebno svoje odeljenje da na broj 3030 pošalju 753 i time pomognu dvojici bolesnih dečaka. Iznenadili smo i oduševili razrednog koji nije očekivao da mu tu na licu mesta, na maturskoj proslavi ispunimo želju. Mislim da je poruku poslao svako iz mog odeljenja, makar po jednu, svako prema mogućnostima. Za ostatak škole ne znam, sa nama su mature slavili i gimnazijalci, ali se nadam da je još makar trećina onih koja je bila tu poslala poruku – priča Karolina.

Prema informaciji do koje smo došli, odeljenje M41 uplatilo je preko 20.000 dinara svojim porukama, a njima su se pridružili i drugi maturanti i pokazali da su osim maturskog položili i ispit iz humanosti.

Razredni poklon nije dobio, već nagradu koja mu je uručena na maturi.

Majdanpek: Maturski ispit iz humanosti 3
Foto:Privatna arhiva

Napravili su je sami. Ploča na kojoj je veliki pehar sa brojem jedan i izgraviranim tekstom: Dejan Zlatić, najbolji razredni starešina. U kružićima oko pehara upisana su imena svih učenika M 41.

-Profesor je bio brat, drug, razredni, otac, rame za plakanje, sve to zajedno i u trenutku kada je to nama bilo potrebno. Nagradu je zaslužio jer je čovek najvećeg srca, jer nas je trpeo četiri godine što nije mala stvar – prenosi nam Karolina mišljenje svojih školskih drugova.

Očigledno ih je, pored svega potrebnog mašinskom tehničaru za motorna vozila, razredni naučio i da dobra dela imaju odjeka i nailaze na podršku i podsticaj.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari