Za vikend planirane osme šabačke konjičke svečanosti 1Foto:Kim Ludbrook/Epa

Osme Šabačke konjičke svečanosti obeležiće predstojeći vikend na Šabačkom hipodromu. Tokom dva dana održaće se čak deset galopskih trka, a najvažnija je u nedelju, Memorijal kralja Aleksandra. To je trka sa velikom tradicijom, a posle Drugog svetskog rata trčala se kao Kup Maršala Tita.

Na Šabačkom hipodromu ova trka već ima sopstvenu tradiciju jer se trči od 2008. godine. Za galopsku trku sezone prijavljeno je čak 14 grla, a već četiri godine pehar odlazi u štalu Intergaj iz Bijeljine. Dvostruki pobednik Sammy’s Warrior iz ove štale prešao je u Šabac, u treningu kod Bojana Šendekovića

– Nigde nisu tako lepe trke kao u Šapcu. Očekivanja su nam velika, a nastupićemo čak sa 20 grla u dva dana. Sammy’s Warrior će braniti naše boje i plasman među prva četiri grla bio bi uspeh, kaže Šendeković.

Konjički sport je omiljen u Šapcu, a tokom sezone organizuje se čak 12 konjičkih dana, što je najviše u Srbiji. Trke prati od tri do pet hiljade gledalaca. Pored trka organizuje se tradicionalna revija šešira, Ladie’s day, a prvi put u saradnji sa Miss Serbia organizuje se i izbor za Miss Zapadne Srbije.

Konjarstvo ima dugu tradiciju u šabačkom kraju, čak od od 1820. godine. Posle Prvog svetskog rata u Šapcu je bio hipodrom po uzoru na engleske hipodrome. Krajem šezdesetih godina hipodrom je sa Trkališta izmešten na novu lokaciju, preko puta Poljoprivredne škole. Po mnogima Šabački hipodrom ima najbolju travnatu stazu u Srbiji, a ovde su smešteni najbolji galoperi za trening kao i za brigu o njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari