U Čačku koncentracija PM2,5 čestica 36 puta veća od dozvoljene: Vazduh jako zagađen i u drugim delovima Srbije 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Najgori kvalitet vazduha ovog jutra beleži se u Čačku, ali situacija nije mnogo bolja ni u drugim delovima Srbije, pokazuju podaci sa mernih jedinica koji se objavljuju na sajtovima IQAir i Beoeko.

Prema podacima sajta IQAir, vazduh je najlošijeg kvaliteta u Čačku koji je obojen ljubičasto i indeks kvaliteta vazduha iznosi 230, a koncentracija PM 2,5 čestica je 36 puta veća od dozvoljene.

kako je precizirano na pomenutom sajtu, nivo PM2,5 čestica u Čačku iznosi 179.9µg/m³, dok je godišnja granična vrednost koju SZO propisuje 5 µg/m³.

U Čačku koncentracija PM2,5 čestica 36 puta veća od dozvoljene: Vazduh jako zagađen i u drugim delovima Srbije 2
Foto: Printscreen/IQAIR

U Novom Sadu je indeks kvaliteta vazduha iznosi 180, a nivo PM2,5 čestica je 22,4 puta veća od dozvoljene. Situacija nije bolja ni u Nišu i delovima Beograda.

Kako je na sajtu Beoeko istaknuto za period od 6 do 7 časova ujutru, jako je zagađen u Zemunu, na Novom Beogradu, Lazarevcu, Bežanijskoj kosi, a kao zagađen označen je vazduh u Ovči, Bulevaru Despota Stefana, Obrenovcu, Vinči, na Dedinju, u Velikim Crljenima, na Topčiderskoj Zvezdi, Vračaru,Banovom brdu, u Surčinu, Borči, Leštanima, Mladenovcu, Sopotu,na Autokomandi, Beogradu na vodi i Voždovcu.

Prema ovim podacima, kvalitet vazduha je ocenjen kao dobar samo u Barajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari