Preporuke kako da se ponašate kad je vazduh zagađen ili jako zagađen 1Foto: Aleksandar Roknić

Kada je vazduh jako zagađen, kao što je slučaj ovih dana u pojedinim gradovima u Srbiji, treba poštovati preporuke stručnjaka.

Ako volite brzo da hodate ili trčite u prirodi, danas bi to ipak trebalo preskočiti.

„Skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini“, navodi se u preporuci na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, posvećenoj kvalitetu vazduha.

U danima kada je zagađenje vazduha veliko, osetljivim kategorijama stanovništva savetuje se da vežbaju u zatvorenom prostoru. Ne treba otvarati prozor kada je kvalitet vazduha ocenjen sa „zagađen“ ili „jako zagađen“.

Preporuke kako da se ponašate kad je vazduh zagađen ili jako zagađen 2
Foto: Beoeko/printscreen

Koncentracija zagađujućih materija je najveća u periodu grejne sezone, u večernjim, noćnim i jutarnjim satima.

Tada je poželjno provetriti prostorije nekoliko puta u toku dana, i za to birati periode kada je očekivano koncentracija zagađujućih materija najniža, a to je okvirno između 11 i 15 časova.

Zagađenje vazduha, kako objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, može da izazove zdravstvene tegobe u celoj populaciji, a naročito kod osetljivih grupa (starije osobe, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća), te je preporuka da te osobe izbegavaju naporne aktivnosti napolju (aktivnosti koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem) kao  i da aktivnosti preusmere u zatvoren prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Sa druge strane, za opštu populaciju se preporučuje da se smanji intenzitet napornih aktivnosti u spoljašnjoj sredini i prave češće pauze dok je vazduh zagađen.

Ako ste mislili da vam hirurške maske mogu pomoći, to nije tačno. One pomažu da se smanji iritacija disajnih puteva, ali čestice PM 10 prodiru i kroz takve maske.

I sami doprinosimo zagađenju, zbog načina na koji grejemo stanove ili zato što vozimo automobile. Možemo doprineti smanjenju zagađenja tako što ćemo koristiti gradski prevoz.

Kako se hraniti u zagađenim područjima

Pojedina istraživanja ukazuju na zaštitne efekte određene hrane. Preporuka je da se u zagađenim područjima uzima hrana bogata Be-vitaminima, vitaminima Ce i E, zatim omega-3 masnim kiselinama, što se vezuje sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima ovih sastojaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari