Zagađenje vazduha na Zapadnom Balkanu uzrok velikog broja prevremenih smrti 1foto: shogun/Pixabay

Zagađenje vazduha za Zapadnom Balkanu uzrok je velikog broja prevremenih smrti u regionu, a posledice su i kraći životni vek i pogoršanje javnog zdravlja, zbog čega što pre treba poboljšati kvalitet vazduha, ali i javno zdravlje kroz unapređenje zdravstvenih sistema, saopštio je danas Evropski fond za Balkan, koji sa partnerima iz regiona ovog meseca sprovodi treću fazu kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“.

Cilj ove faze kampanje je informisanje građana o posledicama zagađenja po smrtnost i zdravlje na Zapadnom Balkanu, uz poziv građanima regiona da se priključe borbi kako bi zajedničkim snagama poboljšali kvalitet vazduha i produžili živote svih.

Prema posleđim podacima Evropske agencije za životnu sredinu, u regionu loš kvalitet vazduha godišnje prevremeno oduzme više od 30.000 života, dok zajednički istraživački centar Evropske unije ističe da zagađenje vazduha u proseku doprinosi smanjenju očekivanog životnog veka od 0,4 do 1,3 godine u zemljama Zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju.

Studije pokazuju, kako se dodaje, da su samo termoelektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu odgovorne za ekonomsku štetu na ime zdravstvenih troškova koja iznosi između 1,2 i 3,4 milijardi evra godišnje.

Kampanjom „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ traži se od nadležnih da se smanjenje zagađenja vazduha definiše kao nacionalni, regionalni i međunarodni prioritet i integriše u sve procese planiranja, da se povećaju novčana sredstva u budžetu za kontrolu zagađenja i uspostaviti sisteme za praćenje zagađenja i njegovih zdravstvenih efekata.

Takođe se zahteva, kako bi se unapredio nadzor nad zagađivačima i poboljšao kvalitet vazduha, uspostavljanje multisektorskog partnerstva na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, kao i da prevencija nezaraznih bolesti koje su posledica lošeg kvaliteta vazduha bude integrisana među prioritete ekoloških i zdravstvenih politika.

Kampanja „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ inicijativa je Evropskog Fonda za Balkan u partnerstvu sa organizacijama: Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker i Balkan Green Foundation iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola.

Sprovodi se drugu godinu zaredom, sa ciljem podizanja svesti stanovnika regiona o uzrocima i posledicama zagađenja, mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha i borbi za zdraviju životnu sredinu.

„Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ ističe značaj regionalne saradnje neophodne za transformaciju energetike i sistema zaštite životne sredine, koja bi istovremeno unapredila privredu i javno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari