Zagađenje vazduha odgovorno za smrt 570 hiljada dece 1Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Kršenje prava deteta na zdravu životnu sredinu ima ozbiljne posledice po život dece, saopštilo je Centar za prava deteta.

Kako ističu, prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, svake godine između 1.7 i 5.9 miliona smrtnih slučajeva dece uzrasta do pet godina života širom sveta povezano je sa zagađenjem životne sredine koje je moglo da bude sprečeno.

Samo zagađenje vazduha, navode iz Centra za prava deteta, koje je poslednjih godina veliki problem i tema u Srbiji i regionu, odgovorno je za smrt 570.000 dece uzrasta ispod pet godina života u zemljama širom planete zbog respiratornih infekcija kao što je upala pluća.

Predstavljajući Analizu zakonodavstva Republike Srbije iz perspektive prava deteta na zdravu životnu sredinu iz Centra za prava deteta su istakli da Zakon o pravima deteta, kao referentni zakon u oblasti ostvarivanja i zaštite prava deteta u Srbiji, još uvek nije usvojen, dok u oblasti zaštite životne sredine, pokazuje analiza, ne postoji sistematični zakonodavni okvir.

Tako je zapravo oblast prava deteta na zdravu životnu sredinu posredno uređena kroz okvir kojim se uređuju različite oblasti zaštite životne sredine ili druge pravne oblasti.

„Ovo praktično znači da se pravo deteta na zdravu životnu sredinu u ovom trenutku samo posredno ostvaruje kroz generalnu zaštitu svih građana i ostvarivanje njihovog prava na zdravu životnu sredinu koje predstavlja ustavnu garanciju.“, istakla je Jasmina Miković, direktorka Centra za prava deteta.

„Međutim, ovakav pristup posredno znači ugrožavanje prava deteta, jer ne uvažava specifičnost dece kao naročito osetljive grupe i činjenicu da zagađenje životne sredine ostavlja višestruko veće posledice na zdravlje dece u odnosu na druge građane, pa samim tim zahteva i dodatne mere zaštite”, ističe Miković.

Kako se dodaje u saopštenju, osim što postojeća regulativa ne uvažava aspekt dece kao osetljive grupe, njena loša implementacija ne obezbeđuje ni osnovni stepen zaštite dece u smislu generalne zaštite svih građana Republike Srbije.

Oni su podsetili da je Zakon o klimatskim promena nedavno usvojen u Srbiji, ali strateška dokumenta koja su propisana tim zakonom još uvek nisu doneta.

Zabrinutost izaziva činjenica da ni ta regulativa ne prepoznaje decu kao osetljivu grupu.

„Jedini način da se deca zaštite u krizama je da se prilikom procene rizika, izrade plana zaštite i spasavanja i plana smanjenja rizika uzmu u obzir kao

osetljiva grupa, i da se akcije u cilju zaštite dece posebno planiraju“, navodi Bogdan Krasić, direktor programa u organizaciji Save the Children za severozapadni Balkan.

Organizacija Save the Children nedavno je objavila izveštaj „Ulazak u srce oluje“, koji pokazuje sve veću učestalost migracija dece koje su posledica klimatskih promena i njima izazvanih opasnosti, kriza resursa i konfilikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari