Zagađenje vazduha prlja veš na terasama i izaziva kašalj: Prošetali smo najzagađenijim delom Zrenjanina 1Foto: M.P./Danas

Poznavaoci Zrenjanina vole da se pohvale da je Bagljaš najveće i najmnogoljudnije naselje u ovom gradu, sa širokim bulevarom gde je lepo prošetati ili voziti bicikl. A baš u ovom delu grada izmereno je ponovo najveće zagađenje vazduha.

Zavod za javno Zdravlje Zrenjanin objavio je podatke za prošli mesec, prema kojima je na Bagljašu tokom januara bilo najviše suspendovanih čestica, sumpora i čađi.

Merenja se ne vrše u realnom vremenu, objašnjava dr Saša Petković, specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin, već se analiziraju rezultati za prošli mesec.

„Nemamo mernu stanicu koja može da daje trenutne rezultate pa da odmah upozorimo ali zato svakako preporučujemo građanima, znajući sadržaj vazduha zimi u Zrenjaninu, da manje borave napolju. Iako ne može tačno da se kaže poreklo zagađenja, ipak je ono izraženo tokom grejne sezone i vezuje se za korišćenje fosilnih goriva zbog čega registrujemo povećane vrednosti sumpora i čađi u vazduhu. Tih suspendovanih čestica uvek ima određenih dana, u zavisnosti od njihove veličine, oblika i porekla neke od njih odlaze dublje u disajne organe pa su samim tim zdravstveno nepoželjnije“, objašnjava dr Petković.

Kaže da je u Zrenjaninu grejna sezona najkritičnija zbog loženja uglja, što utiče na povećano zagađenje vazduha.

„Kada je povećano zagađenje vazduha suspendovanim česticama sumpora i čađi, treba izbegavati duži boravak na otvorenom, a poželjno je nositi i maske. To se naroito odnosi na decu, starije ljude i sve koji imaju respiratirne tegobe i kardiovaskularne probleme. Nikako nije dobro bavljene sportskim aktivnostima na otvorenom“, objašnjava specijalista dr Saša Petković.

U Zrenjaninu postoji i merna stanica pokrajinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine koja meri kvalitet ambijentalnog vazduha, a rezultati su u realnom vremenu. Samo što protekla dve meseca ova stanica nije radila zbog servisa, pa su građani odokativno određivali stanje vazduha.

Da je zagađenje „opipljivo“, posebno u večernjim satima, kad oblaci prašine kovitlaju ispod ulične rasvete, kažu nam i stanari ovog naselja kroz koje prolazi velika magistrala, a preko hiljadu teških kamiona dnevno prođe pod njihovim prozorima.

Prljavšitine ima toliko da prlja veš na terasama, izaziva kašalj kod hroničih bolesnika, automobili na parkinzima su pod slojem prašine.

To su nam potvrdili i prolaznici na Bulevaru Veljka Vlahovića, u naselju Bagljaš, gde je prema podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, najgora situacija sa zagađenjem vazduha.

„Zabrinjava podatak da je vazduh zagađen, ali to je problem već duže vreme. Kako bi to moglo da se reši, možda obilaznicom kada bi se završila, pa da veliki kamioni ne prolaze pored zgrada i kuća, ne zagađuju i ne prave buku, Neko mora to da reši“, kaže jedan od prolaznika.

Više mladih ispričalo je da ne znaju kako bi mogao da se reši problem zagađenja vazduha, a jedan od maldića objasnio je da se već navikao.

„Ja živim tu, pored magistrale, ne otvaramo prozore. Svake godine ovde je sve više saobraćaja, teških kamiona. Mi tu ništa, izgleda, ne možemo da promenimo“, kaže Miloš Šućur.

Mislim da je tačno to da je vazduh ovde zagađen, a šta će biti kad otvore novu fabriku guma, plašim se. Ja to zagađenje osećam više kao veliku količinu prašine i prljavštine kojom smo okruženi, jer one male čestice ne vidim“, objasnila je jedna devojka.

U januaru najviše čađi u vazduhu

Najveći zagađivač vazduha u januaru bila je čađ, objavljeno je u rezultatima merenja vazduha Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin. U zrenjaninskom naselju Bagljaš su tokom 13 dana izmerene visoke koncentracije čađi, daleko iznad dozvoljenih vrednosti.
U zrenjaninskim naseljima Lesnina i 4. jul, prema izveštaju Zavoda, čađ je bila u neodzvoljenim koncentracijama 9 dana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari