Nedavno osnovani Odbor za zaštitu i vraćanje oduzete imovine u Ivanjici prošle sedmice uputio je zahtev lokalnim vlastima za sazivanje vanredne sednice opštinskog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o imovini građana, sela i crkava koja je oduzeta u periodu od 1946. godine. Prema podacima kojima raspolaže ovaj odbor, u pitanju je oko 25.

Nedavno osnovani Odbor za zaštitu i vraćanje oduzete imovine u Ivanjici prošle sedmice uputio je zahtev lokalnim vlastima za sazivanje vanredne sednice opštinskog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o imovini građana, sela i crkava koja je oduzeta u periodu od 1946. godine. Prema podacima kojima raspolaže ovaj odbor, u pitanju je oko 25.000 hektara šuma, pašnjaka i seoskih utrina koji su na osnovu katastarske evidencije iz 1934. godine odlukom Kraljevine Jugoslavije dati na korišćenje selima kao seoska dobra, a koja su 1946. godine nacionalizovana i oduzeta po raznim osnovama, od kada se vode kao društvena imovina.
Nacionalizovano i oduzeto zemljište najpre je dato na korišćenje Drvno-prerađivačkom kombinatu ŠPIK, a potom Šumskom gazdinstvu Golija da bi konačno od 1991. godine njima gazdovalo JP Srbijašume. Sa zahtevom za sazivanje vanredne sednice opštinske skupštine Odbor je upoznao sve ogranke političkih partija u Ivanjici, udruženja i grupe građana koje svoje predstavnike imaju u lokalnom parlamentu ili participiraju u lokalnoj vlasti.
– Kao i svim javnim preduzećima i JP Srbijašume predstoji privatizacija, krajnji je rok da se razreši ovaj problem kako vlasnici oduzete imovine ne bi došli u situaciju da naša imovina bude prodata. Naš stav je da ovo pitanje prvo valja pokrenuti na nivou lokalne samouprave koja bi u kontaktu sa republičkim vlastima pokušala da iznađe rešenje problema. Naš predlog je da opština podnese prijavu za povraćaj imovine oduzete po rešenju Narodnog odbora Sreza Čačak iz 1956. godine. U opštini Ivanjiica najveći deo oduzetih parcela odnosi se na šume i mi smatramo da je najbolje rešenje da one ostanu u vlasništvu građana – objašnjava zahtev za sazivanje vanredne sednice ivanjičkog lokalnog parlamenta Miodrag Bogdanović, predsednik Odbora za zaštitu i vraćanje oduzete imovine.
U Odboru očekuju da će naići na podršku lokalnih vlasti u Ivanjici, budući da je po njihovoj oceni povraćaj nacionalizovane i oduzete imovine od opšteg dobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari