Aida Corovicfoto FoNet Milica Vuckovic

„Posle dva povezana napada huligana na potpredsednicu Društva za održivu budućnost – Koraci i mirovnu aktivistkinju Aidu Ćorović, tražimo od policije da hitno utvrdi identitet napadača i podstrekača na nasilje kao i sve okolnosti u vezi sa napadima. Takođe, zahtevamo da se odmah primene odgovarajuće mere zaštite, Aidi Ćorović garantuje bezbednost i spreči svako ponavljanje nasilja“, navodi se u saopštenju udruženja Koraci.

Kako se dodaje, Aida Ćorović je prijavila jpoliciji napade koji su se dogodili 29. decembra prošle godine u Njegoševoj ulici i 3. januara ove godine, u ulici u kojoj živi. U izjavama datim policiji posle napada saopštila je da je u oba slučaja prepoznala mladiće koji borave u Njegoševoj ulici, kod zgrade na kojoj je oslikan lik osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

„Jasno je da su napadi na Aidu u direktnoj vezi sa slučajem uklanjanja grafita sa likom Ratka Mladića sa fasade u Njegoševoj , 9. novembra prošle godine. Tada se policija, umesto da obezbedi uklanjanje grafita sa fasade, angažovala na zabrani skupa Inicijative mladih za ljudska prava na kome je grafit trebalo da bude prekrečen i privođenju aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović koje su bacanjem jaja na na zid sa likom ratnog zločinca iskazale protest zbog zabrane skupa“, ističe Marko Oljača iz udruženja Koraci.

On dodaje da su institucije svojim nečinjenjem omogućile da od tada do danas grafit više puta bude obnovljen i da u njegovoj blizini nedeljama patroliraju pripadnici desničarskih grupa, predstaljajući se kao njegovi „čuvari“.

„Relativizacija zločina počinjenih u ratovima devedesetih, „amnestija“ i veličanje osuđenih ratnih zločinaca dolaze iz samog vrha države i šalju signal da je prema onima koji se suprotstavljaju politici negiranja zločina dozvoljeno primeniti nasilje kao prema „neprijateljima naroda i država“. Huškanje na neistomišljenike, tolerisanje ekstremističkih grupa i njihovog prisustva u javnom prostoru mora odmah prestati“, navodi se u saopštenju i dodaje da profesionalci u institucijama moraju imati slobodu da rade svoj posao neometano, bez političkih pritisaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari