Zaječar: Požar na deponiji Halovo, nesnosan dim širi se okolnim naseljima 1Foto: Glas Zaječara

U ranim jutarnjim časovima izbio je požar na gradskoj deponiji u Halovu.

U ranim jutarnjim časovima izbio je požar na deponiji Halovo. Gusti dim uočili su meštani Halova i Vražogrnca.

„Prošli smo busom pre sat vremena, požar visine desetak metara sigurno je na nekih 50 metara od ulaza u deponiju, koja je tik do puta Zaječar – Halovo. Požar je toliki da se dim vidi iz sela koji je na brdu iznad (336 metara nadmorske visine), što možete videti i na fotografiji iz sela, a sam požar nisam uspela da slikam, znate kakvi su lokalni autobusi, samo je protutnjio dalje“, kazala je Jelena Anasonović.

O požaru je odmah obavestila nadležnu službu.

„Zvala sam vatrogasce, uredno sve zabeležili, rekli da je Javno-komunalno stambeno preduzeće(JKSP) Zaječar nadležno, ali da će izaći i oni na teren. Šaljem svakako mejl i JKSP-u, proletos sam radila rad na temu deponije i imam i kontakt rukovodioca sektora ‘Čistoća’ Velibora Ristića, pa ću se i njemu lično obratiti. Znam da nesanitarna gradska deponija često ima problem sa požarima, upravo zbog neadekvatnog odlaganja otpada, kao i neadekvatnog pokrivanja otpada, ali zbog zdravlja svih nas, stanovnika Halova i Vražogrnca, koji su na oko tri kilometra od deponije, kao i sela Veliki Izvor koji je od deponije udaljen oko pet, ali i svih Zaječaraca, koji su na samo deset kilometara udaljeni od deponije, zbog otrovnih gasova koji se ispuštaju u vazduh tokom ovakvih i sličnih požara, apelujem na nadležne da taj problem promptno reše“, dodala je Anasonovićeva.

Kako javlja saradnik Danasa sa udaljenisti od oko tri kilometra od zapaljene zaječarske deponije, ona nije bila sanirana ni danas u večernjim časovima.

Gust beli dim se u velikim pramenovima širi kilometrima daleko od ušća Borske reke u Timok u čijoj blizini se zapaljena smetlište nalazi. Najbliže selo Vražogrnac je gotovo čitavo prekriveno dimom. Disanje je otežano a u nosu i grlu oseća se jaka ljutina, javlja Danasov dopisnik.

Istovremeno sa mesta požara dopire zvuk teških mašina koji se čuje na nekoliko kilometara udaljenosti. Odakle su i fotografije u prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari