Ukoliko bi lokalni izbori u Kragujevcu bili sada organizovani, više od polovine žitelja centra Šumadije, prema najnovijem istraživanju ovdašnjeg javnog mnjenja, ne zna za koga bi glasali, da li bi izašli na izbore, ili uopšte ne bi otišli na birališta, dok se oni koji bi glasali i dalje u velikoj većini opredeljuju za stranku Zajedno za Šumadiju, koja još od 2004. čini okosnicu kragujevačke gradske vlasti.


Prema istraživanju kojim je, od 18. februara do 4. marta, bilo obuhvaćeno 1.060 ispitanika, 33 odsto njih nije želelo da se izjasni, ili ne zna kome bi dalo glas i da li bi izašlo na izbore, dok 19 odsto anketiranih sigurno ne bi glasalo. Na izbore bi izašlo 48 odsto ispitanika, a najveći broj bi ponovo glasao za Zajedno za Šumadiju. Za ovu stranku, odnosno Zajedno za Šumadiju – Ujedinjeni regioni Srbije, glasalo bi 39,23 odsto anketiranih, što je za gotovo dva odsto bolji rezultat od onog (37,7 procenata) koji su zajedničari ostvarili na poslednjim lokalnim izborima.

Na drugom mestu je Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima, za koju bi glasalo 23,04 odsto Kragujevčana koji bi izašli na birališta. Treći su socijalisti sa koalicionim partnerima (PUPS, JS), za koje se opredelilo 12.08 odsto žitelja centra Šumadije. Demokrate i dalje padaju, i sada se za njih opredeljuje tek 8,59 odsto birača. Koaliciju Preokret, koju čine LDP, SPO i LDU, podržava 5, 79 odsto birača, dok bi se za DSS opredelilo 5,12 procenata birača. Ispod cenzusa su Pokret Dveri srpske sa podrškom od 3,90 odsto, i Srpska radikalna stranka, za koju bi glasalo tek 1,45 odsto Kragujevčana.

Ako je suditi prema ovom istraživanju, u Kragujevcu, koje je za list Danas obavila niška agencija Lubris Extra, rejtingu Zajedno za Šumadiju nimalo nisu naškodila nedavna hapšenja najviših stranačkih funkcionera, potpredsednika Nebojše Vasiljevića i direktora stranke Zlatka Milića, koji su osumnjičeni za zloupotrebe službenog položaja. Naprotiv, zajedničari bi, sudeći prema najnovijoj anketi, dobili i nešto više glasova nego na prošlogodišnjim lokalnim izborima, kada su treći put zaredom osvojili vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari