"Zajedno moramo da se borimo protiv svih koji su nam urušili institucije, jer vlasnici države i zakona nisu političari" 1Foto N1

U Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u ponedeljak su svečano uručena priznanja iza kojih poslednji put stoji redakcija NIN – a koja je pre mesec dana dala kolektivni otkaz, a ova ceremonija, osmišljena da bude glamurozna i prigodna, ostala je u senci političkog „disciplinovanja“ medija i odlaska novinara i urednika koji su jedanaest godina s najvećim profesionalizmom vodili ovaj nedeljnik.

Pored banjalučkog pisca Steva Grabovca koji je za izuzetan i hrabar roman „Poslije zabave“ poneo 70. NIN -ovu nagradu za roman godine, tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunovič, i majoru policije iz Valjeva Katarini Petrović, uručena je NIN-ova nagrade za ličnost godine. One su nagrađene za visoko moralan odnos prema svojim profesijama, poštovanje procedure i zakona, a vlast ih je zbog toga „odlikovala“ sankcijama i kaznama.

O hrabrom profesionalnom gestu ovih izuzetnuh žena emitivan je i kratak film – Katarina Petrović bila je u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu zbog optužbi da je „zloupotrebila  službeni položaj“, jer je javnosti odala službeni izveštaj u kome piše da je Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajni udes na Dedinju, u kojem su povređene dve žene.
Više tužilaštvo u Beogradu protiv Katarine Petrović i dalje vodi postupak, jer je „neovlašćenom licu dostavila dokumenta koji predstavljaju tajne podatke sa oznakom tajnosti “poverljivo“.

"Zajedno moramo da se borimo protiv svih koji su nam urušili institucije, jer vlasnici države i zakona nisu političari" 2
Foto A.H./ATAImages

Tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović, zamenice javnog tužioca, iz Odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva, sankcionisane su tako što su prebačene u Odeljenje za opšti kriminal, ubrzo posle hapšenja šestorice osumnjičenih za zloupotrebe u Elektroprivredi Srbije, o čemu su obavestile javnost.

Zahvaljući se na NIN-ovoj nagradi ličnost godine vrlo emotivnim rečima, Katarina Petrović, Bojana Savović i Jasmina Paunović posebno su pomenule novinare i medije koji su sve vreme bili uz njih i davali im podršku – NIN, BIRN, Vreme, Nova S, N1, Danas.

Ovo priznanje, kako je istakla Katarina Petrović, ne pripada samo njenom ličnom doprinosu, već je i odraz podrške i inspiracije koja je dolazila od ljudi koji su bili uz nju.

– Nagrada pripada svima koji su sa mnom delili teške trenutke i pružali mi podršku. Hvala na poverenju i veri u moju posvećenost i rad. Ovo je podstrek da nastavim sa istom energijom, i hvala na ovoj neizmernoj časti – istakla je Petrović.

Tužiteljka Bojana Savović posvetila je nagradu svim kolegama koje se bore za bolje pravosuđe i koji veruju u u zakon i pravdu.

– Hvala porodici i prijateljima koji zajedno sa mnom trpe i dobre i loše stvari svega onoga što se dešava. Hvala i svim novinarima NIN-a i drugih medija koji su bili uz nas. Zajedno vodimo ovu bitku za, nadam se, neko bolje društvo. Najviše bih volela da zahvalim našim kolegama. Mislim da je ovo nagrada za sve nas, ovde ima dosta kolega, sudija, tužilaca i advokata, jer znam da se svi zajedno borimo za bolje pravosuđe, da verujemo i dalje u zakon i pravdu i da znamo kako ono može i kako mora da bude. Ova nagrada je podjednako i vaša – istakla je Bojana Savović.

Tužiteljka Jasmina Paunović naglasila je važnost borbe za bolje pravosuđe, a nagrada NIN – a ličnost godine predstavlja odraz „prepoznavanja bunta protiv svih onih koji su urušili institucije“.

– Među vama vidim prijatelje, saborce, jer da nije tako ne biste nas podržali. Vi ste svih ovih godinu dana bili sa nama. Ova nagrada je odraz prepoznavanja težine bunta protiv svih onih koji su nam urušili institucije. Mi ne tražimo ništa više, samo da se poštuju Ustav i zakon. I da svako dobije ono što mu po tome pripada. Znači, tužiocima dajte da vode tužilaštvo, a ne političarima. Molim vas da se svi zajedno borimo, jer svi moramo, svako iz svog ugla, da damo odgovarajući doprinos da nam država Srbija bude mnogo bolja – istakla je Jasmina Paunović.

Hrabrim laureatkinjama koje su na ovoj ceremoniji ispraćene ovacijama, nagradu su uručili Milan Ćulibrk, koji je kao glavni urednik vodio NIN poslednjih sedam godina, i novinar Vuk Cvijić.

Zamoljen da za Danas prokomentariše ovaj događaj, advokat Božo Prelević, koji je prvi čestitao dobitnicama nagrade, kaže:

– Rekao bih da žene nose jednu posebnu vrstu hrabrosti i dokazuju u ovom slučaju da one iskreno vole i svoju profesiju i Srbiju, jer bez njihove profesije nema Srbije. Ono što je posebno tragično je to što njih ne razumeju njihove kolege, a bojim se ni šira javnost u Srbiji. Teško ćemo mi naći izlaz ako tako jednostavne stvari ne razumemo – da nema postojanja države bez profesije, bez procedure. Nije to pitanje da li je neko plav, žut, crn,  nego je pitanje da li ovde postoje zakoni i država ili ne. Mi smo pokazali poslednjih dvanaest godina da smo zainteresovani za pare, za privilegije, za komfor, i da uglavnom ne volimo svoju zemlju – kaže Prelević.

Iako je Bojana Savović pomenula da je na ceremoniji bilo njenih kolega, nameće se pitanje da li je ipak trebalo da bude više tužilaca, sudija i advokata, koji bi prisustvom i sami pokazali svoj stav prema profesiji.

– Mislim da je ova dodela nagrade za sve tužioce koji svoj posao obavljaju časno i pošteno, a zašto su izbegli da dođu danas i da pokažu da ih ima više, to je pitanje za njih. I to je pitanje koje određuje budućnost Srbije – smatra Prelević, koji je tokom karijere ostao upamćen i kao sudija Petog opštinskog suda u Beogradu.

O tome da li se možda može očekivati da NIN i iduće godine Nagradu za ličnost godine dodeli nekim hrabrim profesionalcima, ako je cela redakcija koja je jedanaest godina beskompromisno radila ovaj nedeljnik dala otkaz, Prelević ističe:

– Apsolutno nisam siguran.

Profesorka dr Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, bila je među brojnim javnim ličnostima koje su prisustvovale dodeli nagrada NIN-a.

– Bojanu Savović, Jasminu Paunović i Katarinu Petrović poznajem lično i neizmerno ih cenim. U kontaktu sam sa njima i one znaju da mogu da očekuju od mene svaki vid podrške, koliko ja uopšte mogu da doprinesem tome. Veoma mi je drago što su dobile Nagradu ličnost godine, i mislim da je to jako važno – izjavila je za Danas Bljana Stojković.

Milan Ćulibrk: Bez prigodnog govora

"Zajedno moramo da se borimo protiv svih koji su nam urušili institucije, jer vlasnici države i zakona nisu političari" 3
Foto A.H./ATAImages

Ceremoniju dodele nagrada na Kolarcu „otvorio“ je Milan Ćulibrk, podsećajući na značaj NIN-a u periodima kada je bio svetionik novinarstva.

– Danima sam pokušavao da napišem prigodan govor i prvi put nisam uspeo. Zato ću govoriti ono što osećam. Pre nekoliko dana NIN je napunio 89 godina, NIN-ova nagrada za najbolji roman se dodeljuje 70. put, a nas sutra čeka poslednji, 3.815. broj koji će spremiti stari kolegijum, i onda odlazimo da pravimo novi nedeljnik. Morao sam to da vam kažem da ne biste čekali deset meseci informacije kao što smo ovih dana neke infomacije čekali deset meseci – rekao je Ćulibrk, aludirajući na presudu Apelacionog suda kojom su oslobođeni okrivljeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a objavljena je gotovo godinu dana od donošenja.

– Ne volim rastanke, ne volim oproštaje, hvala vam za sve. A možda je i dobro što sam sad otišao, jer ko zna, možda sledeće godine, na dodeli 71. NIN-ove nagrade, ne bih mogao sam ni da se popnem uz ove stepenice – duhovito je Ćulibrk završio svoj govor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari