Zajović: Najnoviji napad nije incident, već kontinuirana kampanja zastrašivanja 1Staša Zajović (Foto: FoNet/ Božana Pavlica)

Nakon najnovijeg napada na prostorije Žena u crnom u centru Beograda, Staša Zajović iz ove nevladine organizacije ističe za Danas da ovo nije izolovan incident, već kontinuirana i organizovna kampanja zastrašivanja.

U noći između nedelje i ponedeljka, 28. i 29. novembra, na ulaznim vratima stana u kome se nalaze prostorije Žena u crnom, osvanuli grafiti mržnje – Staša ustaša, Ratko Mladić, Ratko Mladić heroj, Kurve u crnom, Je.emo antifa i simbol „Samo sloga Srbina spasava“.

– Grafiti su ispisani istim rukopisom kao i prethodni put, ali sada su se pojavile mizogine poruke i mržnja prema antifašistima. Ovo je posledica političkog trijumfa zločinaca i zločinačkog režima Aleksandra Vučića. Oni se osećaju potpuno slobodno u Srbiji, imaju čak i svoje paradržavne jedinice koje imaju za cilj da pojačanom kapmanjom zastrašuju sve kritičke glasove – naglašava Zajović za naš list.

Prema njenom mišljenju, režim pokušava da odvrati i izoluje aktiviste i aktivistkinje za ljudska prava i da očuva tekovine iz devedesetih.

– Ali režim treba da zna da niko ko je izložen napadima i nasilju neće biti usamljen, jer mi stojimo zajedno – poručuje Zajović.

Ovo je treći napad na Žene u crnom u poslednjih mesec dana.

Podsetimo, krajem oktobra nepoznati počinioci su na ulaznim vratima crnim sprejom ispisali “kurve u crnom”, ”Ratko Mladić” i pet simbola „Samo sloga Srbina spasava“.

Takođe, 13, novembra, nakon okupljanja građana na Cvetnom trgu na protestu “Mural mora pasti”, od Žena u crnom je nasilno otet i javno spaljen transparent “Nikad nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari