Provokacije na protestu Žena u crnom: Mladić sa tetovažom Ratka Mladića se skinuo go do pojasa 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Organizacija Žene u crnom održala je juče u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu protest „Stop ratu u Ukrajini“, protiveći se invaziji Rusije na Ukrajinu, prenosi Beta. Aktivisti te organizacije nosili su transparente s ispisom: „Žene u crnom protiv rata“, „Podržavamo ruske dezertere“, „Stop okupaciji Ukrajine“, „Podržavamo ruske feministkinje“, kao i veliki baner s ispisom: „Stop ratu u Ukrajini“ na ruskom, ukrajinskom, engleskom i srpskom jeziku.

Predstavnica Žena u crnom Staša Zajović izjavila je da je važno da se Srbija pridruži sankcijama protiv ruskih oligarha, „militarsta“ i drugih koji pomažu invaziju na Ukrajinu. „Srbija mora da se jasno opredeli jer su mnogi srpski dobrovoljci prustni u proruskim snagama u Ukrajini“, kazala je ona. Zajović je naglasila da su dobrovoljci ista „ekipa“ koja u Srbiji veliča osuđenog ratnog zločinca generala Ratka Mladića, a koja je „uznapredovala“ dolaskom na vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je uputila podršku antiratnom pokretu u Rusiji koji, kako je navela, uprkos hapšenjima organizuje akcije protiv „tiranije“ predsednika Rusije Vladimira Putina, prenosi Beta.

Skup je obezbeđivala policija, a došlo je do manje provokacije, kada se jedan mladić skinuo do pola, pokazujući tetovaže Draže Mihailovića, Momčila Đujića i Ratka Mladića.

Za nedelju 20. mart više organizacija najavilo je antiratni skup podrške Ukrajine i narodima Rusije i Belorusije, u 14 časova, na Trgu Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.