Zakazani izbori u AK Srbije 1Foto: FoNet TV FoNet

Kriza legitimiteta koja ovih dana trese Advokatsku komoru Beograda mogla bi da se prelije na krovnu Advokatsku komoru Srbije, pošto je predsednik ove komore Dragoljub Đorđević raspisao izbornu skupštinu za organe AKS-a za 4. jun.

Na Đorđevićevu konstataciju da tim činom želi da na legalan način izvrši promenu rukovodstva komore, druga strana odgovara da bi izbori u ovom trenutku samo prolongirali haos koji je nastao u beogradskoj komori.

– Sve je spremno za izbornu skupštinu. Ipak od samih advokata zavisi da li će biti kvoruma, pošto sam dobio informaciju da predsednici pojedinih komora opstruiraju izbore. Ja ne želim da budem upamćen kao predsednik koji je na bilo koga vršio pritisak. Zavisi od advokata Srbije da li će izbori da budu održani, kaže Đorđević i dodaje da njegov postupak pokazuje da on nema nikakvu želju da zadrži fotelju.

I dok Đorđević tvrdi da je tajming izborne skupštine uslovljen time što su se posle više godina, izborom delegata iz redova beogradskih advokata, stekli uslovi da se oni i održe, ne dele svi njegovo mišljenje.

Jedan od njih je i advokat i kandidat za predsednika AKB Vladimir Gajić, koji smatra da je Đorđevićev potez motivisan željom da „duplira nelegalnost nedavnih izbora u AKB-u i na silu formira nove organe komore Srbije“. Ipak, on nije preterano zabrinut.

– Ne mogu da pribave kvorum. Sve regionalne komore, izuzev AK Čačka, odbijaju da pošalju učesnike na njegovu izbornu skupštinu, navodi Gajić, napominjući da se sve čini kako bi AK Beograda odustala od najavljenih izbora koji treba da se održe 10. juna.

Ni advokati iz druge po veličini regionalne komore nisu presrećni zbog raspisivanja izbora u AK Srbije. Advokatice Biljana Dendić i Mirjana Jovanović Tomić iz kancelarije predsednika AK Vojvodine Srđana Sikimića su u otvorenom pismu iznele argumente zbog kojih smatraju da je Đorđevićev postupak protivzakonit.

„Potpisani advokat Dragoljub Đorđević nije predsednik Advokatske komore Srbije, jer je njegov izbor za predsednika AKS od 2012. godine pravosnažno poništen. To znači da od donošenja presude Apelacionog suda u Beogradu 31. marta 2016. godine, advokat Dragoljub Đorđević, zbog pravnog dejstva presude, nije predsednik Advokatske komore Srbije, pa nema ni pravo da saziva Izbornu skupštinu AKS“, jedan je od argumenata kojim Dendić i Tomić Jovanović potkrepljuju svoj stav.

One, polazeći od Zakona o advokaturi i Statuta AKS, izvode zaključak da je izborna skupština AKS-a zakazana nezakonito i preuranjeno, jer nisu „potpuno i blagovremeno sprovedene sve izborne radnje izbornog postupka i nisu ispunjeni uslovi za njeno održavanje“.

Za to vreme situacija u prostorijama Advokatske komore Beograda se ne smiruje, naprotiv. Dva dana nakon što je advokatica Ivana Kosanić zadobila lakše telesne povrede u metežu koji i dalje istražuje policija, na internet stranici AKB-a se pojavio snimak u kom se vidi da advokat Goran Ninić, jedan od onih koji podržava novo rukovodstvo, pokušava da oduzme telefon advokatu Ivanu Simiću.

Haos u Advokatskoj komori Beograda je nastao kada je grupa od preko 500 advokata najpre sazvala izbornu skupštinu, a potom i izabrala advokata Jugoslava Tintora za novog predsednika komore.

Aktuelno rukovodstvo sa predsednikom Slobodanom Šoškićem na čelu nije priznalo te izbore i insistira da će legalni izbori da se održe 10. juna. Za to vreme, prostorije beogradske komore postale su poprište svakodnevnih sukoba, koji sve češće prerastaju i u fizičke okršaje.

Tintor: Kriminalci sprečavaju advokate da uđu u komoru

„Bivši predsednik Slobodan Šoškić ostaće upamćen kao prvi predsednik advokatske komore koji je angažovao privatno obezbeđenje da bi onemogućavali kolege advokate da uđu u prostorije komore. Smatramo da je skandalozno što su bivši članovi upravnog odbora pozivali klijente iz krivičnih predmeta da se u prostorijama komore fizički obračunaju sa njihovim kolegama advokatima. Na svu sreću ovaj pokušaj je osujećen od strane policije, ali se u komori još uvek nalaze nepoznata lica kriminalnog profila, koji i dalje onemogućavaju advokate da uđu u sve prostorije advokatske komore“, navodi se u saopštenju koje je medijima poslao advokat Jugoslav Tintor potpisan kao predsednik Advokatske komore Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari