Zaključen ugovor za helikoptere 1Foto: www.wikipedia.org

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je danas da je zaključen ugovor za nabavku devet helikoptera H145M, pripadajućih usluga i industrijske saradnje između kompanije „Airbus Helicopters“ i Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

U saopštenju se navodi da je ugovor zaključen u skladu sa identifikovanim oblastima saradnje iz Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije „Airbus Group“, potpisanog u oktobru ove godine.

Kroz ovu nabavku Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP Srbije, opremaju se poslednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija,(transport, traganje i spasavanje, borbene misije, medicinska evakuacija, nadzor i osmatranje.

Potpisani ugovor obuhvata nabavku devet helikoptera H145M sa pripadajućim paketom logističke podrške – rezervni delovi, alati i dokumentacija, kao i transfer tehnologije za održavanje i opravku nabavljenih helikoptera.

Ugovor podrazumeva opremanje, obuku i sertifikaciju Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ kao centra za održavanje helikoptera „Gazela“, kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije „Airbus Helicopters“ i podršku srpskim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama u cilju pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP i predstavnika kompanija „Airbus Helicopters“ i „Airbus Group“, ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, dodaje se u saopštenju.