Zakupci lokala na užičkoj pijaci najavili tužbu protiv Bioktoša: Kako je moguće da kilovat-čas košta 300 dinara? 1Tržni centar na užičkoj pijaci/Foto: N. Kovačević

Zakupci lokala u zimskim jaknama i kapama. Cvokoću od hladnoće u radnjama i dugačkom hodnku tržnog centra na užičkoj pijaci. Ne usuđuju se da uključe grejanje na struju, jer ne znaju koliko će ih koštati utrošeni kilovati, pošto se cena menja iz meseca u mesec i već je dostigla 300 dinara.

„Za godinu i po kilovat je bio 60, pa 120, onda 230, a prema računu za februar je 300 dinara. Jednostavno nas kradu“, ogorčena je Slavica Pavlović na užičko JKP Bioktoš, koje je vlasnik tržnog centra, od koga je zakupila lokal.

Ona i još šest zakupaca lokala, površine od sedam do 15 kvadratnih metara, najavljuju tužbe protiv tog preduzeća zbog, kako navode, „iznude novca“.

U Bioktošu tvrde da problem nije do njih, već do Elektrodistribucije koja, navode, još uvek nije regovala na njihovu reklamaciju računa, ali ističu da zakupci, osim potrošnje u lokalima, moraju da plate zajedničku potrošnju struje u tom objektu.

Zakupci lokala na užičkoj pijaci najavili tužbu protiv Bioktoša: Kako je moguće da kilovat-čas košta 300 dinara? 2
Ugovor

Elektrodistribucija očitava, Bioktoš naplaćuje

Zakupci su, krajem oktobra 2021. godine, skopili ugovor sa JKP Bioktoš i obavezali se da će tom preduzeću plaćati električnu energiju prema utrošku koji Elektrodistribucija očita na zajedničkom mernom mestu, uz dodatnih šest odsto od tog iznosa za „manipulativne troškove“.

U novembru i decembru te godine, navode, sve je bilo u redu, a onda su iznosi na računima počeli da rastu. Svaki lokal ima svoje brojilo, ali ukupnu potrošnju za celu zgradu očitava Elekrodistribucija na jednom mernom mestu, a Bioktoš isporučuje račune zakupcima.

Zakupci lokala na užičkoj pijaci najavili tužbu protiv Bioktoša: Kako je moguće da kilovat-čas košta 300 dinara? 3
Slavica Pavlović/Foto: N. K.

„Naša agonija je počela u januaru 2022. godine i još uvek traje. Umesto da kilovat plaćamo 22 dinara, kao ostali privrednici, od nas se traži da ga plaćamo 300 dinara. Smrzavamo se, jer ne znamo koliki računi će biti, pa ne uključujemo grejanje“, kaže za Danas Slavica Pavlović.

Na osnovu potrošnje od 47 kilovata sa njenog brojila, kaže da bi račun za njen lokal trebalo da bude 880 dinara i, uz  manipulativne troškove od šest odsto, koje naplaćuje Bioktoš, dodaje, ne može da pređe 1.000 dinara.

Prinudna naplata i tužbe

Zakupci su se žalili i odbijali da plate račune, pa ih je Bioktoš tužio. Od Slavenke Kraković Bioktoš je dug naplatio prinudnm naplatom.

Osim duga za 50 kilovata, koliko je potrošeno u njenom lokalu, kako objašnjava, morala je za tužbu da plati 9.000, usluge izvršitelja 16.000 i nagradu sudskom izvršitelju od oko 9.000 dinara.

„Morala sam da platim oko 40.000 dinara za 50 kilovata“, dodaje Slavenka.

Ona pokazuje račun za februar u kome je navedeno su lokali potrošili ukupno 246,63 kilovata. Naveden je iznos od 83.650 dinara za 3.210 kilovata koliko je EPS očitao i koliko je potrošeno za celu zgradu tržnog centra.

„Međutim, Bioktoš je taj iznos podelio sa 246,63 kilovata i dobio cenu od 300 dinara i od nas traži da to platimo“, objašnjava naša sagovornica i pita se „kako je moguće da u toj zgradi kilovat košta 300, a da ga njihove kolege u objektu preko puta, u kome je uprava Bioktoša, plaćaju 22 dinara“.

Zakupci lokala na užičkoj pijaci najavili tužbu protiv Bioktoša: Kako je moguće da kilovat-čas košta 300 dinara? 4
Zoran Panić/Foto: N. K.

Zoran Panić, takođe zakupac, kaže da su se obraćali upravi Biktoša, ali da nije vredelo.

„Mojim koleginicama su rekli da „mogu da napuste lokale, ako im se ne sviđa. Obećali su da će rešiti problem i da će razgovarati sa nama, ali ništa od toga“, navodi Panić.

Emilija Ojdanić objašnjava da su joj u Bioktošu, još u januaru, rekli da su se obratili Elekrodistribuciji i najavili da će rešiti probem.

„Međutim, bila sam u šoku kada mi je stigao račun za februar od 19.000 dinara. Rekli su mi da je taj račun trebalo da bude upola manji, ali da Elektrodistribucija nije na vreme reagovala. Govorili su mi da budem strpljiva i da će sve biti u redu, ali kako problem nisu rešili, odlučili smo se da podnesemo tužbu protiv Bioktoša“, svedoči za Danas Emilija Ojdanić.

Zakupci lokala na užičkoj pijaci najavili tužbu protiv Bioktoša: Kako je moguće da kilovat-čas košta 300 dinara? 5
Emilija Ojdanić/Foto: N. K.

Bioktoš optužuje Elektrodistribuciju

Nataša Milović Stefanović, koja je prošle sedmice razrešena dužnosti v.d. direktora Biktoša, navela je da je zajednički račun veliki zbog velike angažovane snage koju je, za taj i druge objekte na pijaci, pre njihove nedavne gradnje, odredila Elekrodistribicija.

„Zatražili smo od Elektrodistribucije da smanji angažovanu snagu za taj objekat. Ona jeste smanjena, ali tu izmenu Elektrodistribucija nije uzela obzir, prilikom obračuna utroška struje za februar“, kaže za Danas Nataša Milović Stefanović.

Zakupci lokala na užičkoj pijaci najavili tužbu protiv Bioktoša: Kako je moguće da kilovat-čas košta 300 dinara? 6
Nataša Milović Stefanović/Foto: N. Kovačević

„Rekamirali smo i račun za februar i, jednostavno, nismo mi krivi. U Elektrodistribuciji su nam rekli da zakupci ne treba da plaćaju račun za februar i da će nam uvažiti reklamaciju, ali oni to očigledno nisu učinili“, dodala je bivša direktorka Bioktoša.

Ona je objasnila da zakupci, osim računa za lokale, plaćaju i polovinu utrošene struje za ceo objekat jer, objašnjava, koriste jedan sprat, dok drugu polovinu računa plaća Bioktoš, pošto prostor na drugom spratu tog objekta nije izdat.

Elektrodistribucija: Reklamacije su osnovane 

U užičkoj Elektrodistribuciji potvrđuju da im se Bioktoš obratio 31. marta sa zahtevom za korekciju računa za februar 2023. godine i navode da je „utvrđeno je da je zahtev osnovan“, te da su EPS-u Snabdevanje „dostavljeni podaci za korekciju tri računa JKP Bioktoš“.

U informaciji koju je Elektrodistribucija Užice dostavila našoj redakciji ističe se da „zakupci lokala nisu registrovani korisnici električne energije, već je to JKP Bioktoš“ i to na tri merna mesta za tri objekta – Mlečna sala i dva poslovna objekta.

Takođe, potvrđuju i to da je Bioktoš tražio i dobio trajno smanjenje odobrene snage – za Mlečnu salu sa 70 na 40, za jedan objekat tržnog centra sa 80 na 44 i za drugi sa 90 na 35 kilovat-časova.

Zakupci lokala na užičkoj pijaci najavili tužbu protiv Bioktoša: Kako je moguće da kilovat-čas košta 300 dinara? 7
Tržni centar na užičkoj pijaci/Foto: N. Kovačević

Na osnovu toga, dodaje se, Ogranak Elektrodistribucije u Užicu je obavio potrebne radove na mernim mestima.

„Tehnički uslovi za ispravku i obračun električne energije po zahtevu za reklamaciju stekli su se 13. aprila, nakon završetka očitavanja električne energije za prethodni obračunski period. U narednim obračunskim periodima JKP Bioktoš dobijaće račune za utrošenu električnu energiju u skladu sa zahtevanom smanjenom odobrenom snagom“, odgovorili su Danasu iz užičke Elektrodistribucije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari