Žalbeni postupak Mladiću odložen je do daljeg zbog korona virusa 1Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL

Žalbeni postupak Ratku Mladiću u Haškom tribunalu odložen je do daljeg zbog korona virusa, saopštio je Međunaordni rezidualni mehanizam za krivične sudove, naslednik nekadašnjeg Tribunala u Hagu.

Mladić zbog svojih godina pripada rizičnoj grupi, kada je u pitanju mogućnost zaraze, a sud je imao u vidu i Mladićevo zdravstveno stanje, pošto se oporavlja od operacije.

Deo sudija ne bi mogao da otputuje u Hag na suđenje, zbog restrikcija koje su širom sveta uvedene zbog pandemije koronavirusa, pa bi najmanje četvoro njih moralo da prođe kroz “visokorizična područja”, kao i da bi sudije po dolasku u Holandiju morale da idu u karantin 14 dana, navodi se u odluci.

Novi datum žalbenog postupka biće određen kada se stvore uslovi za to, dodaje se. Mladić je pred Haškim tribunalom prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora po 10 od 11 tačaka optužnice, prenosi N1.

Oslobođen je optužbi za genocid u šest opština, ali je osuđen za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca.