U ovom gradu sve češće stižu pretnje iz javnih preduzeća i ustanova, ali i iz same gradske uprave, da će zaposleni stupiti u štrajk zbog višemesečnog ne primanja plata. Zahtevi su prosleđeni i oročeni. Najteža situacija je u komunalnim preduzećima, gde zaposlenima uz neprimanje zarada, ne plaćanja troškova prevoza i ne uplaćivanje doprinosa, položaj otežavaju dotrajala mehanizacija i loša organizacija posle.

O ovim problemima pričaju sindikalci, menadžmenti nemaju komentara i na liniji su sa svojim osnivačem.Neki rokovi za početak štrajka su prošli neki tek dolaze. Čelnici gradske uprave ne spore da problema u isplati zarada ima, ali pojedinačnih analiza nema. Najavljuje se da će o kompletnoj situaciji u gradu progovoriti sledeće sedmice na zasedanju Skupštine grada.

Zaposleni u gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama čiji osnivač je grad, glasnije su progovorili o svojim problemima nakon što je Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka prozvala ovdašnju gradsku upravu zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava i zatražila da se odgovori koliko se troši na putovanja i reprezentacije gradskih čelnika.Među prozvanima bili su i kadrovi te partije. Ova prozivka bila je signal da ožive priče o mogućem prekonponovanju vlasti u ovom gradu, a kao poželjan koalicioni partner viđena je opoziciona Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) sa deset odbornika. Vladajuće Sandžačka demokratska partija (SDP) sa 17 i Stranka demokratske akcije (SDA) sa 14 odbornika imaju komotnu skupštinsku većinu. Dve vladajuće partije su izdržljivost svog koalicionog sporazuma, pre dvadesetak dana, počele da testiraju preko oglašavanja svojih podmladaka. Mladi SDA su prozivali gradsku vlast, a njihovi vršnjaci iz SDP su bili odbrana.

Predsednik SDP Rešad Hodžić u prvim reakcijama nije osporavao pravo svojim koalicionim partnerima da grade i drugi partnerski savez, a predsednik Skupštine grada i generalni sekretar SDA Fuad Baćićanin izrazio je uverenje da će aktuelna koalicija opstati na vlasti, jer je „ovo potpuno normalan rad jedne koalicije. Nekada pojedincini naprave ishitrene korake koji zasmetaju u radu koalicije, ali sve to može da se prevaziđe ukoliko ima volje. Ubeđen sam da je ima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari