Zamenica direktora GZZJZ: Rezultati studije o obimu infekcije korona virusom do kraja godine 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Do kraja godine biće poznati prvi rezultati studije Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i Medicinskog fakulteta o obimu infekcije korona virusom, odnosno koliko je zaista ljudi bilo bolesno od kovida, izjavila je danas epidemiološkinja i zamenica direktora Gradskog zavoda za javno zdravlje Nevenka Pavlović.

Ona je za RTS rekla da je epidemiološko istraživanje već započeto u populaciji Beograda i da bi trebalo da doprinese prepoznavanju obima infekcije.

Prema njenim rečima, prati se ukupan broj obolelih – evidentiranje ide kroz prijave zaraznih bolesti i tu se prepoznaje onaj deo populacije koji je imao tegobe, koji se javio lekaru, obavio pregled, testirao se.

„U toj bazi obolelih, osim potvrđenih kovid infekcija, imamo i one koji su ispoljili kliničku sliku, imamo podatak da su bili u kontatktu sa obolelom osobom i oni se takođe evidentiraju kao nepotvrđeni laboratorijski, ali ti slučajevi“, kazala je Nevenka Pavlović.

Kako je navela, studija je zamišljena i radi se kao studija ispitivanja seropozitivnosti, gde će se na jednom reprezentativnom uzorku videti koliki je zaista obim infekcije.

Studija će, ukazuje, osim seropozitivnosti i nalaza antitela u krvi, pratiti i izloženost, karakteristike ispitanika u odnosu na uzrast, pol, zanimanje, zatim ponašanje i prihvatanje mera na način kako ih oni razumeju.

Nevenka Pavlović je ukazala da će upravo donosioci odluka moći na osnovu dokaza u sopstvenoj sredini da se opredale i planiraju mere za sprečavanje infekcije.

„Studija je na početku, a do kraja godine biće završena, ali ono što garantuje veliki doprinos, jeste dobra metodološka postavka“, kazala je Nevenka Pavlović i istakla da će podaci koji se dobijaju biti dobro obrađeni i analizarani zahvaljujući saradnji sa Institutom za epidemiologuju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ona je navela da su iskustva pokazala da je došlo do pada inficiranih gde god su se poštovale epidemiološke mere i gde god je vakcinisan veliki broj građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari