Dečji pulmolog: Ukoliko dođe do epidemije malih boginja, mogla bi da bude kao 2017. godine 1Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds

Dečji pulmolog Aleksandar Sovtić sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta izjavio je jutros da je teško predvideti koliko je Srbija daleko od epidemije malih boginja (morbila), ali, zbog povećanja broja obolelih, upozorio je da bi ona mogla da bude kao epidemija 2017. godine.

„Više od 5.000 obolelih je tada bilo, 15 osoba je umrlo, od najranijeg uzrasta do odraslog doba. Njih 95 odsto nije bilo vakcinisano“, rekao je Sovtić za Radio-televiziju Srbije.

Govoreći o vakcinaciji, naveo je da ona ne štiti od oboljevanja, već od težeg kliničkog toka i potencijalno lošeg ishoda.

„Mi smo za vreme kovida imali najmanji obuhvat vakcinacije. Sada je taj obuhvat negde oko 90 odsto. Cilj je da obuhvat vakcinacije bude oko 95 odsto, kako bi se mogućnost nekontrolisanog širenja infekcije svela na minimum“, kazao je Sovtić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, do 20. februara u Srbiji je zabeleženo 10 slučajeva morbila, od čega osam na teritoriji Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari