Arheološkom parku Viminacijum organizovan još jedan zanimljiv program, izveštava regionalni potrat „ebraničevo“. U duhu Starog Rima prvi put je u Srbiji proslavljen Međunarodni dan dunavskog limesa (Danube Limes Day). Brojni posetioci na zanimljivo istorijsko putovanje krenuli su kroz prisustvovanje rimskoj radionici, zatim su imali priliku da vide kako se izrađivalo oružje u antičko doba, a nakon toga su usledile igre mladih Rimljana.


Upriličena je demonstracija borbenih veština, a onda su posetioci u Viminacijumu mogli da otkriju zaboravljene recepte antike, kao i da degustiraju rimsku hranu. Na kraju programa proslave Međunarodnog dana dunavskog limesa u Arheološkom parku Viminacijum koncert su održala braća Teofilović.

Rimski limes je posle skoro dva veka istraživanja prepoznat kao materijalna baština od izuzetnog značaja i zato je započeto upisivanje pojedinih njegovih delova na listu Svetske baštine UNESCO-a, sa konačnim ciljem upisivanja na listu svih njegovih delova u Evropi, Aziji i Africi. Do danas su pod zaštitu UNESCO-a stavljeni Hadrijanov i Antoninov zid u Britaniji, Gornjegermansko-recijski limes u Nemačkoj, dok su delovi Dunavskog limesa u Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj u procesu upisivanja na listu svetske baštine. Na početku ovog procesa nalaze se naše susedne države Hrvatska, Rumunija i Bugarska, dok sam je proces izrade neophodnih dokumenata u Srbiji tek započet. Početak procesa podrazumeva izradu evidencione liste nalazišta, koja prema svojoj poziciji i hronologiji odgovaraju kriterijumima za stavljanje na listu Svetske baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari