Protest prosvetara, u više od 600 škola časovi po 30 minuta: Vlada Srbije se odrekla učitelja 1Foto: Vesna Andrić/Danas

„Nama u prosveti je nebitno da li je vlada tehnička, redovna, neredovna ili krnja, jer decenijama unazad vlade ne razumeju ono što mi govorimo ili ne žele da razumeju. Ljudi koji su danas ovde nisu protivnici sistema, oni rade za državu, za našu decu, a mi postajemo državni neprijatelji. Šta treba da bude krajni ishod ako je učitelj u Srbiji neko koga se odriče Vlada Republike Srbije i Ministarstvo prosvete“.

To je danas poručila Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, na protest koji je taj sindikat organizovao ispred Ministarstva i Vlade.

Prema procenama policije na skupu je bilo oko 1.500 ljudi, a Janković je rekla da je u današnjem jednodnevnom štrajku učestvovalo više od 600 škola, od 809, u koliko Unija ima svoje članove.

U Ministarstvu prosvete kažu za Danas da je od 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, u štrajku delimično ili potpuno učestovalo 308 škola, što je 17,42 odsto.

Ministar prosvete Branko Ružić nije želeo da komentariše protest Unije.

Protest pod parolom „Zaokruži obrazovanje“, kojim se obeležava sedam godina od takozvanog velikog štrajka, počeo je okupljanjem ispred sedišta Ministarstva prosvete, nakon čega su prosvetari prošetali do zgrade Vlade.

Jasna Janković ponovila je zahteve prosvetnih radnika:

– Da se smanji broj učenika u odeljenju na maksimalno 24. Zbog tog zahteva treba da nas podrži javnost i roditelji, jer se on direktno odnosi na očuvanje obrazovnog sistema i na njegov kvalitet. Tražimo povećanje plata za 12 odsto do kraja godine i isplatu 20.000 dinara, što je trećina od onoga što nam država duguje. Treći zahtev ne košta ništa, a to je socijalni dijalog – kazala je Janković.

Učiteljica iz Čačka Vesna Jerotijević je rekla da su sva povećanja plata u prosveti procentualno bila najniža u odnosu na ostale delatnosti u javnom sektoru.

– Šta treba da se desi da bi nadležni videli kakve su nam škole? Možda neki novi ministar za propast, ali ne znam šta bi upropastio, jer u školi nema šta da se uništi , u škole odavno ništa nije uloženo – istakla je Jerotijević.

Dobrivoje Marjanović, potpredsednik Unije, je kazao da se Ministarstvo diči kako je funkcionisala onlajn nastava, a nastavnici i učenici su koristili svoje resurse da bi mogli da je realizuju i prate. On je kazao da transparent koji je nosio neko od učesnika protesta „Bilo da su na vlasti crveni, žuti ili crni, prosveti se crno piše“ uvek dominira.

– Pozivamo sve koji će formirati vladu posle izbora da zaokruže obrazovanje i da obrazovanju i znanju daju prvo mesto, ne u njihovim predizbornim obećanjima, nego u realnosti. Kada će se to desiti ne znamo, ali od tog zahteva ne smemo da odustemo – rekao je Marjanović.

Svetislav Ćalović, profesor u Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla“, je istakao da mnogim nastavnicima nije plaćen prekonormni rad.

– Imamo stotine sati onlajn rada koji nam je nametnut kao obavezan i plaćen nula dinara. Obim posla stalno raste, a sada nam se nameće i državna matura, kamči se besplatno izrada zadataka, besplatno su snimani časovi, za koje smo trošili dane i noći, svoj internet i svoju tehniku. Stalno se suočavamo sa izrabljivanjem nastavnog kadra, bez svesti koji je značaj kvalitetnog čoveka za katedrom. Izrabljujemo profesore i odbacujemo ih u staro gvožđe, zar je to strategija obrazovanja? Koja je motivacija dece da uče, kada vide kako tretirate njihove profesore – upitao je Ćalović.

Naredni štrajk, takođe sa skraćenim časovima na 30 minuta Unija je najavila za 21. mart, a potom i za 31. mart, kada će biti održani i protesti širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari