Zaposleni Kliničkog centra Srbije održali štrajk upozorenja 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Štrajk upozorenja zaposlenih Kliničkog centra Srbije (KCS) u trajanju od sat vremena održan je danas u krugu KCS uz protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije, gde su zaposleni predali svoje zahteve.

Oni štrajkuju zbog nedostatka radnika, niskih plata i ugrožene bezbednosti na radu.

Predstavnici sindikata poručili su da u stanju u kom je Klinički centar Srbije sada ne mogu da izdrže, jer posla ima mnogo više nego što ima zasposlenih.

Kolege odlaze u penziju, „beže da sačuvaju svoje zdravlje“, odlaze u privatne zdravstvene ustanove i u inostranstvo kako bi „izbegli zlostavljanje i teror“.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić rekao je FoNetu da su zaposleni krajem oktobra premijerki Ani Brnabić i ministarki zdravlja Danici Grujičić poslali protestno pismo zbora zaposlenih   objašnjavajući im stanje u KCS i tražeći odgovor, koji nisu dobili.

Mrkić je objasnio da prema izveštaju Fiskalnog saveta ima 20 odsto manje zaposlenih nego što je predviđeno u sistematizaciji KCS.

„Smatramo da ta sistematizacija nije dobra, kao i da tih 20 odsto nisu relevantni, već da je nedostatak od 25 do 27 odsto“, kazao je Mrkić.

On je najavio pravi protest ukoliko ne dobiju odgovor iz Vlade.

Zaposleni su danaas iskoristili svoje zakonsko pravo da održe štrajk upozorenja u trajanju od sat vremena, a da će sledeći korak biti protest, naglasio je Mrkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari