Zaposleni u predškolstvu u ponedeljak protestuju ispred Vlade 1Foto: N1

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja najavio je protestni skup u ponedeljak, u 14 sati ispred zgrade Ministarstva prosvete i šetnju do sedišta Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, kako bi ukazao na nagomilane probleme u predskolstvu, najavljuje za Danas Bosiljka Jovanovic, predsednica tog sindikata.

Članstvo ne odustaje od zahteva da predškolske ustanove budu zatvorene naredne nedelje kako bi se napravio epidemiološki rez i smanjio broj obolelih.

Zahtevaju i da Ministarstvo obaveže Pedagoški fakultet u Užicu da izda potvrde o ekvivalenciji stečenog zvanja sa akademskim zvanjem master, isplatu pomoći zaposlenima u predškolskim ustanovama Srbije iz tekućih budžetskih rezervi, uvećanje cene rada za 15 odsto, kao i izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama u delu koji se odnosi na predškolsko vaspitanje.

Na spisku zahteva sindikata su i isplata toplog obroka i regresa zaposlenima na minimalnoj zaradi, poštovanje zakonskog normativa o broju upisane dece u grupi i rasterećenje kapaciteta trenutno preko broja upisane dece u vaspitne grupe, kao i da se zaposlenim u predškolskim ustanovama omoguće povoljniji uslovi za kupovinu stanova (model za vojsku, policiju i mlade bračne parove).

Sindikat trazi da se isplate zaostale zarade u Beloj Palanci, Smederevskoj Palanci i Novom Pazaru.

– Radna grupa za predškolsko obrazovanje je prestala sa radom 2019. godine. Od tada su se članovi grupe sastali još tri puta, na inicijativu našeg sindikata. Radna grupa je pokrenula i rešila neke od problema u predškolstvu na čemu smo zahvalni, ali kao što se iz zahteva vidi, mnogi problemi još stoje, sporo se rešavaju, a neki novi se otvaraju. Zato predlažemo ponovno aktiviranje Radne grupe za predškolsko obrazovanje – ukazuje Jovanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari