Zaposleni u RTK predlažu osnivanje regionalnih javnih servisa 1Foto: N1

Zaposleni u Radio-televiziji Kragujevac predlažu osnivanje regionalnih javnih servisa. U otvorenom pismu, zaposleni RT Kragujevac ocenili su da regionalni javni servisi funkcionišu kao informativne medijske kuće, „za razliku od privatnih, koji svoju osnovnu platformu zasnivaju u skladu sa zahtevima tržišta, bez velikog osvrta na potrebe građana za informacijama“.

Zaposleni su izrazili bojazan da bi privatizacijom te kuće, RT Kragujevac bio vraćen „u krug komercijalnih medija, gde bi bili uništeni pluralizam, programska raznolikost, urednička nezavisnost, odgovornost za izgovorenu reč i transparentnost“.

„Radio televizija Kragujevac, samo oslobođena od privatizacije i vraćena Gradu Kragujevcu, ostvaruje svoju misiju i poštuje principe slobode izražavanja i slobodnog protoka informacija, profesionalne i etičke zahteve objektivnosti, istinitosti, uravnoteženosti i poštovanja ljudskog dostojanstva“, navodi se u pismu.

Kako se navodi Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije koji su se zalagali za privatizaciju medija su „brzo priznali“ da je izvršen „pomor lokalnih medija privatizacijom“ i u pismu se pozivaju ta dva udruženja da treba da zastupaju interese svih medija u Srbiji.

U pismu se dodaje da veruju da se ovog puta neće dozvoliti da građani Kragujevca i Šumadije ostanu bez prava na informisanje i da im neće biti „oduzeta jedina televizija“, kao i da će se misliti na građane Centralne, Južne, Istočne i Zapadne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari