Zaražene svinje pokopane u blizini kuća i izvorišta u Klokotu, meštani u strahu 1Foto: EPA-EFE/ORLANDO BARRIA

Afrička kuga zarazila je i svinje u Klokotu, u Kosovskom Pomoravlju. Nekoliko stotina grla je uginulo ili eutanazirano. Problem nije samo u gubitku životinja, već i u tome što zaražene svinje zakopavaju u sredinama u kojima nema zaraze i blizu kuća i izvorišta čiste vode, prenosi RTS.

 

 

Strah od širenja zaraze primorao je Srbe u Grnčaru da izađu na ulicu i pokušaju da spreče zakopavanje uginulih životina u njihovom ataru. Policija je reagovala i primenila silu.

Policija je u nekoliko navrata koristila i suzavac. Spontan i miran, gandijevski skup meštana, na silu je sprečen, a uginule životinje zakopane u blizini kuće Milivoja Petrovića.

„Brutalnost. Ovo je brutalnost. Žive svinje su zakopali i te bolesne i šta znam šta je sve tu bilo. Nas je policija maltretirala juče“, kaže Milivoje ukazujući na smrad koji se oseti.

Petko Rakić, žitelj Grnčara, kaže da se svi boje zaraze. “I žalosno je što smo došli do ovog stepena“, rekao je Rakić za RTS.

Jama sa zakopanim uginulim životinjama je i na nekoliko stotina metara od izvora mineralne i gazirane vode, koju Petko Rakić na svom imanju ima na tri lokacije.

„Strahujemo klice da ne dopru do vode, pošto je upotrebljavaju ljudi, stoka, ovce, koze, svinje i živina. To se plašimo, jer to je 200 metara odavde od te jame gde su pokopane svinje“, objasnio je Rakić.

Preostali Srbi u Grnčaru, u nastojanju da očuvaju sredinu čistom, nisu razočarani samo zbog ponašanja policije, već i lokalnih rukovodioca u srpskoj opštini po kosovskom sistemu, koji su, kako tvrde, odredili lokaciju u njihovom selu za pokop ugunulih životinja.

Promena lokacije za pokop svinja

Iz Privremenog organa opštine Vitina kažu da komisija popisuje uginule životinje, a da će Kancelarija za KiM nadoknaditi štetu. Tvrde da će promeniti lokaciju za pokop svinja.

„Zato smo i reagovali oko lokacije koja je data u Grnčaru jer iz zaraženog područja transportujemo svinje u nezaraženo područje. Opasno, i zato smo izedejstvovali da se pronađe lokacija koja će da odgovara svima i koja neće da dovodi druga domaćinstva u pitanju oko tog problema“, kaže Božidar Dejanović.

Meštani Grnčara kažu da će za njih problem biti prevaziđen kada pokopane životinje iz njihove sredine budu izmeštene u drugu. Zabrinuti su i zbog policijskog snimanja tokom mirnog protesta, strahujući od mogućeg procesuiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari