U kojim prilikama građani mogu da koriste i ističu zastavu Srbije, a u kojim ne? 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Svi građani i pravna lica imaju pravo i mogućnost da potpuno slobodno koriste, upotrebljavaju i ističu kako državnu zastavu, tako i narodnu zastavu Republike Srbije u svim prilikama za koje smatraju da su prigodne, saopštila je danas Vlada.

Kako se navodi, to mogu nesmetano da rade na svim stambenim objektima i drugim privatnim prostorima koji se koriste u poslovne svrhe i obavljanje delatnosti, ali pod uslovima i na način utvrđenim Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije,tim zakonom.

U saopštenju se dodaje da je Vlada danas usvojila stav o primeni odredaba tog zakona koje se odnose na upotrebu državne zastave i narodne zastave, kako bi se otklonile određene nedoumice u primeni tog propisa.

Dokument Vlade precizira da se, shodno Zakonu, moraju poštovati pravila koja štite dostojanstvo Republike Srbije, a odnose se na isticanje zastave Srbije sa drugim zastavama, da na zastavi ne sme ništa da se ispiše, odnosno upiše niti ona može da se menja, da zastava ne može da se koristi kao robni ili uslužni žig, niti kao bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluge.

Zastava ne sme da bude istaknuta ukoliko je oštećena ili je izgledom nepodobna za upotrebu i ne može da se izlaže na načine koji su zabranjeni – ne može se isticati tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija.

Zastavom takođe ne mogu da se pokrivaju vozila ili drugi predmeti, niti mogu da se ukrašavaju konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.

Ukoliko se zakonska pravila koja štite dostojanstvo Republike Srbije poštuju, isticanje državne zastave i narodne zastave u svim prigodnim prilikama je slobodno, istakla je Vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari