Zaštitnik građana kontroliše Ministarstvo prosvete zbog udžbenika 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), nakon pritužbe Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji na diskriminaciju i negiranja hrvatskog jezika.

Zaštitnik građana je zatražio od ovih  organa da mu u roku od 15 dana dostave podatke o konkretnom slučaju i relevantnu dokumentaciju.

U pritužbi Zaštitniku građana, Nacionalni savet  navodi da je Odbor za standardizaciju srpskog jezika na zahtev ZUOV-a doneo stav prema kojem u južnoslovenske jezike treba navesti srpski, bugarski, makedonski i slovenački jezik, a da Hrvati spadaju među narode koji se koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, kao i da u udžbenicima srpskog za osmi razred osnovne škole treba da stoji ovakva definicija.

„Zaštitnik građana podseća da je Republika Srbija prihvatila Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima 1992. godine čime je prihvatila hrvatski jezik kao manjinski jezik koji je dužna da štiti i da preduzima aktivnosti u cilju njegovog očuvanja“, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

U službi poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković rečeno je Danasu da su dobili dopis Hrvatskog nacionalnog vijeća i da u ponedeljak počinje postupak po njihovoj pritužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari