Zaštitnik građana: Nedostaje nam više tolerancije i empatije prema drugima 1Zoran Pašalić Foto: Beta/Milan Obradović

Tolerantno društvo je jedno od osnovnih načela svake demokratije, a izgradnja takvog društva je dugotrajna i zahteva iskreno zalaganje svih nas. Razumevanje i prihvatanje drugih i drugačijih posebno je izraženo i značajno u pluralističkom društvu kao što je Srbija, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić, povodom Međunarodnog dana tolerancije.

Tolerancija je međusobno razumevanje i poštovanje, ali i moralna obaveza da podignemo glas u odbranu onih čija su univerzalna ljudska prava i sloboda povređena ili ugrožena, dodao je Pašalić.

On je uz poziv građanima, kao i institucijama na bezrezervnu toleranciju prema drugima skrenuo pažnju da ksenofobija, homofobija, rasizam i govor mržnje, na žalost, još uvek se tolerišu u našem društvu i za to se uvek nalazi opravdanje.

„Građani se osim diskriminacije iz radnog odnosa, najviše žale na diskriminaciju po osnovu pola, invaliditeta, seksualne orjentacije, a i dalje dominira porodično i vršnjačko nasilje, napadi na političke protivnike, na novinare.U Srbiji još uvek nedostaje više tolerancije i empatije prema drugima, ukazao je zaštitnik građana“, navodi se u saopštenju.

On je dodao da se u praksi pokazalo da postoji dobar zakonski okvir za zabranu diskriminacije, ali se ne sprovodi uvek dosledno, niti u potpunosti.

Obaveza je države da odlučno sprovodi zakone, i ona je ta koja je ima najveću odgovornost u borbi protiv diskriminacije, naglasio je Zoran Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari