Zaštitnik građana: Pokažimo razumevanje i solidarnost prema starijima 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS

Demografsko starenje, još uvek prisutni stereotipi i predrasude prema starijima, slabijima i nezaštićenima, iziskuju pojačanu pažnju i aktivnosti na unapređenju položaja starijih osoba i poštovanje njihovih prava u našem društvu. Dobro je ako smo svesni opasnosti kojima su pripadnici te populacije izloženi i koliko su oni ranjivi, zato svakog dana moramo pokazati razumevanje, solidarnost i posebnu brigu prema njima, poručio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba.

Pašalić je ukazao da se veliki broj starijih osoba i dalje suočava sa siromaštvom i diskriminacijom, a poseban problem predstavlja nedostatak posebnih usluga i servisa podrške, naročito usluge pomoći u kući, otežano ostvarivanje prava na pomoć i negu drugog lica i prava na materijalnu podršku usled teške materijalne i životne situacije.

Ti problemi su naročito izraženi u ruralnim krajevima u kojima su u posebno teškom položaju starije žene koje žive u samačkim domaćinstvima ili su najčešće zavisne od drugih članova porodice, naveo je on.

„Istovremeno, nasilje i zanemarivanje starijih osoba, uključujući raspolaganje imovinom bez njihovog pristanka, još uvek se nalazi ‘ispod radara’ organa vlasti zato što starije osobe to ne prijavljuju ili se ekonomsko ili psihičko iskorišćavanje i zlostavljanje od strane svojih najbližih se ne prepoznaje kao vid nasilja“, naveo je Pašalić u pisanom saopštenju.

Zaštitnik građana smatra da je neophodno uspostaviti efikasniji sistem socijalne zaštite usklađen sa potrebama starijih osoba, obezbediti finansijski održive usluge i posebne servise podrške i preduzeti sve raspoložive mere i aktivnosti kako bi se starijim osobama i u redovnim i u vanrednim okolnostima obezbedila adekvatna zdravstvena i sva druga zaštita.

Zaštitnik građana planira da u narednom periodu u saradnji sa udruženjem „Snaga prijateljstva – Amity“ preduzima aktivnosti u cilju predstavljanja nadležnosti i mogućnosti obraćanja Zaštitniku građana u seoskim sredinama, sa fokusom na osnaživanju starijih žena u seoskim sredinama da prijave nadležnim organima slučajeve nasilja u porodici i druge vidove kršenja prava sa kojima se suočavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari