Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole rada zbog prekomerne zagađenosti vazduha 1Foto: Pixabay/MonikaP

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole rada zbog prekomerne zagađenosti vazduha u šest lokalnih samouprava, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Kontrola je, kako se navodi, pokrenuta u gradovima Beogradu, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, Užicu i opštini Kosjerić.

Kontrola je pokrenuta, kako su rekli, nakon pokrenutog postupka kontrole rada Ministarstva zaštite životne sredine zbog prekomerne zagađenosti vazduha koja pogađa veći broj gradova i lokalnih samouprava u Srbiji u toku 2018. i 2019. godine, kao i činjenice da Ministarstvo zaštite životne sredine i drugi nadležni državni organi nisu u tom vremenskom periodu preduzeli niti sproveli nijednu konkretnu meru, ali i potrebe da se aktivnije pristupi rešavanju ovog problema.

Kako navode, u dopisu upućenim pomenutim jedinicama lokalne samouprave između ostalog je navedeno da s obzirom da do građana dolaze različite informacije o vrednovanju dobijenih rezultata zagađenja kao i o uzrocima zagađenja i merama koje lokalne samouprave razmatraju da preduzmu, potrebno je da Zaštitniku građana u roku od 15 dana od prijema ovog akta dostave obaveštenje o svim relevantnim činjenicama i okolnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari