Zaštitnik građana pokrenuo postupke kontrole rada Centra za socijalni rad Kruševac 1Foto: Medija centar (Arhiva)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, po sopstvenoj inicijativi, zbog informacija da je u selu kod Kruševca otac obljubio svoje maloletno dete, pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Kruševac, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Ministarstva kulture i informisanja, saopšteno je danas.

Zaštitnik od Centra za socijalni rad Kruševac traži da ga izvesti od kada se porodica deteta nalazi na evidenciji tog centra, koje aktivnosti su do sada preduzeli u vezi sa tom porodicom, da li su do sada bili upoznati sa nekim oblikom nasilja u toj porodici, kao i koje je aktivnosti su preduzete nakon saznanja za događaj radi pružanja pomoći i podrške detetu, navedeno je u saopštenju.

Od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Zaštitnik građana traži da ga u roku od 15 dana obavesti da li je sprovodio nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Kruševcu uz dostavaljnje izveštaja o sprovedenom nadzoru, kao i drugim aktivnostima u vezi sa ovim slučajem.

Postupak je pokrenut nakon navoda medija koji će biti provereni, s obzirom na to da postoji mogućnost da su pojedini mediji svojim izveštavanjem povredili prava i interese deteta, naročito prava na privatnost, poput objavljivanja fotografije kuće u kojoj živi dete i video zapisa-razgovora sa bakom.

Iz tog razloga Zaštitnik traži od Ministarstva kulture i informisanja da pokrene odgovarajuće postupke kako bi utvrdilo da li je ovakvo izveštavanje medija u skladu sa zakonom i da ga o tome obavesti u roku od 15 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari